Først trodde jeg dette var en aprilspøk. Etter et par avisoppslag skjønte jeg at dette var reinspikka alvor. Kulturdepartementet med Kristin Ørjasæter i spissen har bestemt at det ikke finnes verdige bidrag av norsk tegneserie for barn og ungdom. En slik melding må man ta på alvor. Mener juryen at det ikke ble skapt nok gode tegneserier for barn og ungdom i løpet av 2010?
En rask sveip over listene til forlag som utgir tegneserier gir en lang liste over gode kandidater til å få Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur innen sjangeren tegneserie for 2010. Ungdomsbøker beveger seg i grenseland mellom barn og voksen. Enkelte av titlene er anbefalt voksne. Jeg har ikke funnet tegneserier som er gitt ut for barn. Er det derfor de har valgt å legge prisutdelingen på is? Er det veien å gå, det å straffe skapere av tegneserier for ungdom fordi forlagene ikke satser på å lage tegneserier for barn?
Under finner du en liste over anbefalte tegneserier for ungdom og voskne. De i parentes er anbefalinger fra forlagene. Men så kan man spørre seg: stod det noen anbefaling av alder i Knut Hamsun sin Sult da jeg leste den som 13-åring. Eller skulle bokhandleren som solgte meg pocketutgaven stoppet meg?
Vinnerne av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2010 er allerede offentliggjort. Kulturminister Anniken Huitfeldt delte ut prisene fredag 25. mars kl 13.00 i Nasjonalbibliotekets store auditorium. Prisene gikk til åtte forfattere, illustratører og oversettere, som på hver sin måte viser det store mangfoldet innenfor barne- og ungdomslitteraturfeltet. Det er Norsk barnebokinstitutt som har stått ansvarlig for jury og prisutdeling. De er også ansvarlig for at denne listen ikke er med i vurderingen:
- Max Ester sin Den krokede kniv. Norsk-amerikaneren som i år er ute med et nytt album: Den krokete kanal.
- Lars Fiske: Matjemania. I Grafills utdeling av Årets vakreste bøker 2011 fikk Lars Fiske diplom for denne boken innen kategorien tegneserie. Juryens kommentar:
Ekstremt karakterfull. Den grafiske stilen er unik, tegneren makter å forvrenge figurene brutalt samtidig som de fremstår som levende og troverdige for leseren. Gjennomført prosjekt helt ned til pagineringen.
- Henry Bronken: Artsyfartsy
- Arne Svingen/ Christoffer Grav: Med egne øyne. (12-16 år) Sølv i kategorien beste skjønnlitterære bok for barn og ungdom gikk til illustratør og designer. Juryens kommentar:
Dette er en illustrert ungdomsroman, som til tross for mange sjangertypiske stereotypier, er et solid og profesjonelt gjennomført arbeid. Det er ikke vanskelig å forestille seg at denne når frem til målgruppen.
- Andrew Page: Blokk. Andrew Page ble vinner av Sproingprisen for beste debutserie for Kunsten å knyte en knute.
- Manuel Fior: Fem tusen kilometer i sekundet. Gullvinner for beste tegneserie i Grafill sin udeling av Årets vakreste bøker. Juryens kommentar:
En uvanlig tegneseriebok som er myk, organisk og følsom. Den har høy kvalitet, god fargepalett og delikat materialbruk. Mennesker og miljø skildres med dybde og innlevelse i en historie som det er lett å rives med av.
- Flu Hartberg: Fagprat
- Grethe og Norunn: Zofies verden - Uten en rød tråd.
- Mette Hellnes: Kebbelife - lys og mørke.
- Jason: Varulvene i Montpellier. Jason fikk sølv i Grafill sin udeling av Årets vakreste bøker i kategorien tegneserie. Juryens kommentar:
En estetisk nytelse. Stilsikkert og smakfullt med harmonisk fargevalg. Humor og alvor formidles med få virkemidler og høy presisjon.
- Øystein Runde og Geir Moen: De fire store - bukk fra luften, bukk fra bunnen, Obstfelder er forsvunnen. (14-16 år)
- Marte Thingstad: Dette er Hanne Krank (Ullstadløkken Forlag)
- Mikael Holmberg: 26. november - fire fortellinger fra det norske Holocaust (12-16 år)
- Tor Ærlig Naas: Jeg, Tor Ærlig. Diplom i Grafills utdeling av Årets vakreste bøker gikk til illustratør Tor Erling Naas og designer Sindre Wexelsen Goksøyr innen kategorien tegneserie. Juryens kommentar:
Dyktig historiefortelling med god balanse mellom tekst og bilde. Iøynefallende omslag!
- Einar Lunden: Espens hemmelige dagbok - øglenes konge. (8-14 år)
- Steffen Kvernland: Episke amputasjoner
De øvrige vinnerne av Kulturdepartemenetets priser for barne- og ungdomslitteratur 2010 er verdige mottakere av heder og ære. Tegneserieskaperne må rett og slett gå i skammekroken og tenke over sitt slette arbeid? Jeg har hatt et stort utbytte av å lese disse bøkene. Det tror jeg også ungdom har hatt. Kanskje det hadde vært en ide å la Kritikerlaget ta seg av vurderingen av tegneserier, når Norsk barnebokinstitutt ikke makter det. Slik sett kan man innlemme sjangeren tegnserie innenfor Ungdommens kritikerpris. Det å utelate tegneserie fra årets utdeling er med på underminere sjangeren tegneserie ytterligere. Ingen hører hjemme i skammekroken. Det tilhører fortidens pedagogikk. Det er å tenke gammeldags. Min oppfordring til Norsk barnebokinstututt er å tenke utradisjonelt. Det er det ingenting å skamme seg over!
Omslagsbildet av Fem tusen kilometer i sekundet er hentet fra Jippi Forlag.
Glad du skriver om dette! Jeg har vært tegneseriejente siden jeg var 15-16 og leste Sandman, og ble mildt sagt overraska over det ikke ble delt ut tegneseriepris.
SvarSlettOgså fint å lese kandidatene du foreslår, det var ikke alle jeg hadde hørt om.