torsdag 10. mai 2012

MaiJazz i Stavanger

Fra og med tirsdag 8. mai til og med søndag 13. mai arrangeres jazzfestivalen MaiJazz i Stavanger. To dager er allerede forløpt men det er mer jazz på plakaten. I skrivende stund lytter jeg til MaiJazz 2012 - utvalgte smakebiter. Med 15 lydspor fra 15 artister får du en liten oversikt over hva som vil dukke opp på de cirka 40 konsertene som blir avholdt denne uken. Nærmere 12 000 gjester denne festivalen som har 25 års-jubileum neste år.

Fra årets program kan jeg anbefale deg å lytte til følgende artister enten på konsert eller via Padda di: Hindi Zahra sto på scenen onsdag 9. mai. Hennes musikk blir en ørkenreise i moderne poppa og urban verdensjazz. Stemmen hennes er et praktfullt instrument. Sjekk ut hennes plate "Handmade" (2011).

Prehelg eller rettere sagt Torsdag kveld: Fra en stemmeprakt til en annen. La deg henlede av fløyelsstemmen til Stacey Kent på hennes nyeste skive "Dreamer in Concert" (2012). Hun synger tradisjonell jazz. Senere på kvelden har Farmers Market ladet sin duracellbatterier og spiller progjazz. Nesten samtidig har Knut Reiersrud fått med seg Mighty Sam McClain til å spille en jazz som er preget av blues, soul og funk. Sakralt og folkelig.

Fredagen fylles opp med musikk og litteratur. Samtidig på hver sin scene serveres to tekstforfattere. På Tungenes fyr kan du oppleve opplesning av Karl Ove Knausgård akkompagnert av duoen Athana og fotografier av Wågstrøm. Tekst og bilder blir utgitt i boken Alt som er i himmelen på Knausgårds eget forlag Pelikanen.

På Still Scene står ingen ringere enn Hilde Louise Asbjørnsen. Vår nye jazzdronning gav ut i 2011 den selvkomponerte liveplaten "Divin' at the Oceansound". En ting er å høre hennes musikk med øreklokker med motlyd. Den hele og fulle musikkopplevelsen får du ved å se og høre henne på konsert. Anbefales! Denne kvelden avsluttes med lyden av arabisk jazztrompet. Det er Imbrahim Maalof som trakterer trompet på arabisk vis. Mer om ham senere i sendingen.

Lørdagskvelden er også stappa full av god og variert jazz. Kvelden begynner i groovens landskap med Roy Hargrove på scenen. Hvis du er sulten på tradisjonell jazz med Hargrove på trompet, da er platen "Earfood" (2008) noe for deg. Allan Holdsworth blir omtalt som gitaristenes gitarist. Lydbildet på "The Sixteen Men of Train" (2000) tar deg tilbake til nittitallet. Vil du ha et fornyet og mer rocka lydbilde. Da er absolutt nyskuddet Hedvig Mollestad Trio noe jeg kan anbefale. Hedvig Mollestad fører på sin elgitar stilsikkert an i en trio med Ellen Brekken på bass og Ivar Loe Bjørnstad på trommer. Dette er en trio jeg vil høre mer av på jazz og rockescenen. Sjekk ut platen "Shoot!"

På sin bass spiller Mats Eilertsen en stemningsfull jazz og har den ferske platen "Sky Dive" (2011) med seg som noe av det han skal spille. Forutenom om å stå på egne jazzføtter, er han kjent fra sine samarbeid med blant annet Tord Gustavsen og Solveig Slettahjell. Et annet spennende samarbeid finner vi denne lørdagen på Folken. Kanskje får Lars Vaulars hip hop og Kjetil Møster improvasjonsjazz deg til å danse inn i lørdagsjazznatten? Hver for seg er de ypperlige musikere. Sammen representerer de to av mine favorittmusikksjangere samlet i en ny sjanger? Dette var kun en liten hint til hva som rører seg av jazz i Stavanger akkurat nå. Gi lyd om du har hørt noe bra live eller på plate denne helgen. Ha en fortreffelig jazzhelg!

Bildene av Stacey Kent, Hilde Louise Asbjørnsen og Hedvig Mollestad er alle hentet fra Maijazz.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv en kommentar