lørdag 27. mars 2010

Fodboldøje - En rejse i fodboldens univers

Lasse Højstrup Sørensen, Fodboldøje - En rejse i fodboldens univers, Books on Demand, 2006.

Fotball på godt og vondt.

Freelancejournalisten Lasse Højstrup Sørensen har skrevet en reiseskildring fra fotballens univers. Boka er utgitt på forlaget Books on Demand. Dette forlaget tilbyr utgivelse mot at skribenter betaler for utgivelsen. Overskuddet fra salget av denne boka går til utdannelses- og idrettsorganisasjonen Mathare Youth Sports Association (MYSA) for barn i Nairobi, Kenya.

Hans skildringer stammer fra hans reiser fra fire kontinenter, ti land, i løpet av et år. På reisen oppsøker han ulike fotballmiljø. Dette har resultert i 11 personlige historier. Sørensen viser at følelser ovenfor spillet fotball er like dyptgående på tross av ulike politisk, religiøs, kulturell, nasjonal og sosial tilhørighet.

På hjemmebane

Turen går først til Europa. Han skildrer møtet med tyske fotballanarkister som gir rasisme rødt kort. Han snakker med supportere i engelsk fotball som ikke er fornøyd med hvordan klubbene i deres hjerter blir drevet. Klubben Wimbledon F.C er eksemplet på hvordan pengemakt har ødelagt moderklubben, mens supportere har stablet et nytt lag på beina. I Irland spiller man helst fotball med hendene, eller cricket som det heter blant gentlemen kledd i hvitt. I Nord-Irland skal man helst tilhøre den riktige trosretning, og landslagsledelsen må nøye seg med fotballspillere fra lavere divisjoner i det engelske ligasystemet.

Sambafotball

Sør-Amerika er representert med Peru, Bolivia og Brasil. I Peru er det fotballferie og da blir det tid til å mimre om landets deltagelse i tre verdensmesterskapsturneringer i perioden 1970-1982. I Bolivia har de et stadionanlegg som har beliggenhet i en fryktinngytende høyde over havet. I Brasil er han vitne til brasilianske hooligans i et lokaloppgjør mellom Botafago og Fluminense i Rio de Janeiro. Fluminense har den tidligere storheten Romario på laget.

Østen

Fotballstoppet i Asia er India. De mimrer om den gangen de slo sine koloniherrer i en vennskapskamp i 1911. Slaget stod mellom Mohun Bagan på bare føtter og The East Yorkshire Regimet med harde knotter. I dagens India, i skyggen av cricketspillerne, har fotballspilleren Baicgung Bhutia skapt seg et stort navn som den første utenlandsproffen fra India. Han spilte i perioden1998-2001 for Bury F.C. i England.

Afrika United

Historiene fra Afrika er fascinerende og gripende. Kenya er første stopp. Her besøker Sørensen de fattige slumghettoene i Mathare i utkanten av Nairobi. Han ser en viktig cupkamp for Mathare United Football Club på Nairobis City Stadium. Mahare United og MYSA er en suksesshistorie som levner håp for fremtiden for unge fotballspillere i Kenya.

Reisen og boken avsluttes i Sør-Afrika. Her ser han en vennskapskamp mellom Sør-Afrika og Madagaskar. Det er få hvite på tribunen. Da var det annerledes under Apartheid, noe Sørensen beskriver i sin samtale med Kaj Johansen. Johansen var på 1970-tallet en dansk landslagspiller med proffkarriere i Skottland. På tampen av sin karriere endte han som spiller og senere trener for en klubb i Pretoria i Sør-Afrika. Han var den første treneren som byttet inn en farget spiller i den ellers hvite seriefotballen den gangen.

Fotballreiselitteratur

Lasse Højstrup Sørensen blander politikk, historie, kultur og ikke minst sin forkjærlighet til fotballen. Sørensen er i sitt ess i sitt møte med slummen i Afrika. Boka er ennå ikke gitt ut på norsk, men det er lov å håpe på en norsk utgivelse. I mellomtiden kan du finne bonusmateriale med flere bilder og mer informasjon om boka på Fodboldoje hvor også omslagsbildet er hentet fra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv en kommentar