torsdag 18. juli 2013

Annas himmel av Stian Hole

Annas himmel
Stian Hole
Cappelen Damm, 2013

Stian Hole sine barnebøker vil bli stående som klassikere. Annas himmel står i særklasse innen norske illustrerte barnebøker. Les videre og jeg skal fortelle deg hvorfor.

Stian Hole er grafisk designer, illustratør og barnebokforfatter. Han står bak flere design av skjønn- og faglitteratur. Som forfatter debuterte han med billedboken Den gamle mannen og hvalen (2005). En strandet hval forener de to gamle brødrene Cornelius og Halvor sammen igjen etter flere år med uvennskap. Stian Hole gjorde stor suksess med Garmanns sommer (2006). For denne boken mottok han blant annet Brageprisen og den prestisjefylte Bologna Ragazzi Award. Boken har blitt etterfulgt av Garmanns gate (2008) og Garmanns hemmelighet (2010). Garmann gruer seg til at sommeren skal ta slutt. Han blir venn med den tilsynelatende skumle Frimerkemannen som bor i samme gate som Garmann. Garmann har en hemmelighet, den kalles forelskelse og kjærlighet. Stian Hole behandler temaer som vennskap, sorg og drømmer. I bunnen ligger en sart og varm tone.

Hva gjør Stian Holes bøker unike? I første rekke skiller han seg ut fra andre barnebokforfattere med sine illustrasjoner. Hans bruk av digitale kollasjer er imponerende. Historiene og tegningene er formidlet på flere lag. Jeg råder deg til å ta deg god til lesning av hans bøker. Bøkene hans fortjener å bli lest om og om igjen. Les de gjerne høyt for deg selv eller andre. De appeller til barnet som vil bli lest for, for barnet som vil lese selv og den voksne som skal lese for barnet. Bøkene inviterer til samtale og ettertanke.

En himmel full drømmer

«I dag er det noen der oppe som
sender spiker ned fra himmelen.
Det er ikke sånn det skulle
være, sier pappa.

Nei, hvisker Anna, men i morgen
kommer det kanskje jordbær med
honning».

Far og datter snakker om sorgen, om minner og om drømmer. Anna øyner et hull i himmelen. Sammen begir de seg ut på en reise. Reisen tar oss med i Holes univers. Den er fargerik, fantasifull, og innsiktsfull. På leting etter moren til Anna, får vi et gjensyn med skikkelser fra andre bøker av Hole. Annas himmel er en filosofisk barnebok. Et poetisk eventyr. Han setter ord på følelser som kan være vanskelig å snakke om. Bokens to siste sider viser jordbær som daler ned fra en himmel der det tidligere var spiker.

Blant Stian Hole sine barnebøker er Annas himmel den desidert beste til nå. Språket er godt gjennomarbeidet. Setningene blir fortellende dikt. Bildene i boken er av ypperste kvalitet. Vakkert utført. Med Annas himmel bedriver Stian Hole stor forteller- og billedkunst. Annas himmel er et kunstverk.

Omslagsbildet av Annas himmel er hentet fra Cappelen Damm. Denne artikkelen finner du også i papirutgaven til Absolutt Krs og på deres nettside: Absoluttkrs.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv en kommentar