lørdag 17. november 2012

Vi har den ære - En hyllest til Thorbjørn Egner

Diverse artister
Vi har den æren - En hyllest til Torbjørn Egner.
Barneselskapet / Musikkoperatørene

Thorbjørn Egner hadde i år fylt 100 år. Dette markeres med en utgivelse med diverse artister som tolker noen av hans sanger. Jeg har hørt igjennom platen et par ganger. Her er mine tanker omkring lytteopplevelsen.

Spillelisten:

Den uheldige mannen – Katzenjammer
So ro, lillemann (Voggevise) – Partyballo feat DJ Mienna
Dyrene i Afrika - Alexander Rybak
Amandus dokkemann – The BlackSheeps
Karius og Baktus – Jaa9 & OnklP
Politimester Bastians vise – Kråkesølv
Visen om reven – Frida Ånnevik
Røvervise – Kaizers Orchestra
Papegøyen fra Amerika – Pust
Tante Sofies sinte vise – Noora Noor
Redde Brumlemann-vise – Narum
Røverne leter – Didrik Solli Tangen/Tooji/Alexander Rybak
Gutenbergvise – Dandylion
Sjørøvervise – Magnet & Kaptein Kaliber feat. Fenrik Bembo
So ro, lille mann (Voggevise) – Ravi

Katzenjammer åpner showet med Den uheldige mannen. De gjør et stykke godt arbeid. Låten som originalt går i dur, går her i moll. Teksten kler dette skifte. Jeg bytter gjerne ut Wenche Myre sin masete versjon av Dyrene i Afrika med Alexander Rybak sin, men helst hører jeg The Monkeys sin tolkning. Rybak spiller annenfiolin når han forsøker seg som solovokalist. Da han senere utgjør en trio med Didrik Solli Tangen og Tooji så går så meget bedre.

I konkurransen i regi av P3 Urørt trakk Partyballo feat DJ Mienna det lengste strået for å delta på denne platen. Jeg legger meg ikke opp i konkurransen. Jeg deltok ikke. The BlackSheeps forsøker å rocke opp platen med sin Amundus dokkemann. Det blir dessverre med forsøket. Da er det et pluss å høre litt av Egner sin tekst på samisk.

Jaa9 & OnklP har skjønt hvordan man kåvrer en tradisjonell låt og gjør den til sin egen. Det virker som de har forstått det mørke dramaet som utspiller seg i hjørnetanna til Jens. Karius og Baktus er absolutt platens høydepunkt. Lekent. Kråkesølv tar det hele ned igjen med Politimester Bastians vise. Denne låten som til vanlig blir en vond lytteopplevelse blir med indiepopgruppa fra nord, en nytelse. De også gjør den til sin egen med å synge på dialekt og har skiftet fra dur til moll.

Frida Ånnevik sin tolkning av Visen om reven er et godkjent hvileskjær. Herfra går vi fra en ung og lovende vokalist til veteranene i Kaizers Orchestra. I velkjent stil serverer de Røvervise med et dystert bakteppe. De beviser at Egner kler absolutt et mørkere lydbilde enn foregående versjoner av denne låten. Heretter er det flere hakk i platen. Det går på innpust og utpust.

Marianne Sveen fra Katzenjammer utgjør Dandylion og med sin mollstemte klang i stemmen får hun fram brodden i Gutenbergvise. Med den ellers stødige Magnet blir det skjær i sjøen før Ravi avslutter det hele med en trøtt versjon av So ro, lille mann.

Unge voksne artister gjør sin Egner på sin særegne måte. Enkelte blir for sære. Andre så tradisjonelle til det kjedelige. Noen overrasker med å kle dette noe enkle universet som Thorbjørn Egner har skapt. Thorbjørn Egner hadde fylt hundre i år. Det spørs om hans tekster og sanger vil fylle hundre år.

Plateomslaget er hentet fra Cdon.com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv en kommentar