torsdag 1. september 2011

Litteratur og selvmord

LEVE - Landsforeningen for etterlatte ved selvmord som står bak dette arrangementet Litteratur og selvmord på Litteraturhuset. I løpet av fredag 2. september - lørdag 3. september får vi møte forfattere som har skrevet om selvmord. Arrangementet er ment for å markere verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september. Les mer om LEVE på deres nettside.

Program:


Fredag 2. september

18:00 - Sorgen var strengen med mest lyd i

Forfatterintervju med featerjournalisten Guro Hoftun Gjestad. Hun debuterer i år med romanen Anfall. Den handler blant annet om minnene om en bror som gikk ut i fjorden uten at de rundt forstod hvorfor. Intervjuet er ved Kari Wille Rekdal.

19:00 - Meningen med selvmord

Filosofene Arne Johan Vetlesen og Lars Fredrik Svendsen deltar i en filosofisk debatt hvor Henning Herrestad er ordstyrer.

Arne Johan Vetlesen er professor i filosofi ved Universitetet i Oslo. Han har gitt ut en rekke bøker. Han er redaktør for essaysamlingen Can Forgiveness Be Morally Wrong. In Christel Fricke, The Ethics of Forgiveness: A Collection of Essays (2011).

Lars Fredrik Svendsen er professor i filosofi ved Universitetet i Bergen. I likhet med Vetlesen har han skrevet flere bøker. Han er redaktør for antologien Liberalisme - Politisk frihet fra John Locke til Amartya Sen. Han er tilknyttet tankesmien Civita som prosjektleder.


Lørdag 3. september

13:00 - Å skrive om selvmord

Forfattersymposium. Her møter vi forfatterne Beate Grimsrud, Mona Høvring og Merete Morken Andersen. Intervjuer er Kari Wille Rekdal.

Litt om forfatterne:

Beate Grimsrud har skrevet flere bøker med skildringer av mennesker på randen, psykologisk sett. Hennes nyeste bok er En dåre fri. Den ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for både Norge og Sverige. Her får vi et innblikk i psykiatriske lidelser og indre stemmer. Det er smertefull lesning men det gjør godt. Spesielt fordi boken er velskrevet.

Romanen Noe som hjelper av Mona Høvring innledes med at hovedpersonens mor begår selvmord. Til tider god litteratur. Lyriker som kommer helt greit ut av det med sin første roman.

Merete Morken Andersen sin roman Et hav av tid handler om da ei 16 år gammel jente tar sitt eget liv. Hun legger igjen et brev til sin halvsøster. Vi følger hennes foreldre etter selvmordet. Forfatteren har tilrettelagt romanen for radioepisoder for Verdt å lese på P2. Den er utgitt i sin helhet på Lydbokforlaget. Begge versjonene er gode. Kanskje den funker som film?

15:00 - Jeg vil ikke dø, jeg vil bare ikke leve

Monolog fra boken Jag vill inte dø, jag vill bara inte leva av Ann Herberlin. Monologen er ved skuspiller Kristin Grue. Oversettelse og bearbeidelse er ved Line Rossvoll.

Etter monologen vil det bli en samtale mellom forfatteren Ann Heberlein og Henning Herrestad.

20:00 - Legender om et selvmord

Den amerikanske forfatteren David Vann er i disse dager aktuell med boken Legender om et selvmord. Hilde Stubhaug har oversatt boken til norsk. Hun møter David Vann til et forfatterintervju.



Logoen for LEVE - Landsforeningen for etterlatte ved selvmord er hentet fra deres hjemmeside.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv en kommentar