onsdag 21. april 2010

Pelé - Min historie


Pelé - Min historie, Cappelen Damm, 2006.


Høsten 2006 kom selvbiografien til Pelé. Her forteller han for første gang om sitt liv både og utenfor banen. Pelé har fortalt sin historie til Orlando Duarte og Alex Bellos, som har ført boken i pennen. Boken har en muntlig stil, og alt i alt er dette blitt en personlig bok om den levende legenden som fyller 70 år den 23. oktober i år. Boken er oversatt av Anne Kirsti Solheim Larsen.

En perle av en fotballbiografi

Pelé, eller Edson Arantes do Nascimento, som han egentlig heter, vokste opp i den lille landsbyen Bauru i innlandet av Brasil. Som liten spilte han barbent med en ball laget av sokker og andre tøystumper. Laget fikk tilnavnet "De skoløse". Her ble hans særegne spillestil dyrket fram. Hans far Dondinho var i sin tid en meget god fotballspiller. Pelé ble oppmuntret til å satse på fotball.

Pelé hadde en fantastisk karriere som strakk seg over drøye 20 år. Pelé var 16 år gammel da han debuterte på Brasils landslag i 1957. Han deltok i fire verdensmesterskap - 1958, 1962, 1966 og 1970. Mange mener at han var god nok til å delta i 1974, men selv mener han noe annet. Han ble verdensmester for Brasil tre ganger. Han spilte 1367 profesjonelle kamper. Han skåret totalt 1282 mål. Han la fotballskoene på hylla noen uker før han fylte 37 år. I denne boken referer han fra de viktigste kampene han har spilt. Kampene er beskrevet på en leken måte og med et bra driv.

Mens han briljerte på banen, har han hatt det mer ustabilt på hjemmebane. Han har giftet seg to ganger og har fått flere barn utenfor ekteskapene. Men det var ikke bare famileforholdene som har vært turbulente. Flere ville ha en bit av gullfoten Pelé. Han er naiv og tillitsfull overfor sine forretningspartnere. Selv sier han: "Jeg var god i fotball, men ikke så god i forretningslivet" (s. 123). Troen på andre mennesker kostet ham dyrt. Men som mange ganger etter en skade, kom han seg opp av gjeldsgjørma.

Boken er spennende lesning og man får innblikk i nye sider ved Pelé. Visste du for eksempel at han har fått sitt eget frimerke? At han spilte en fiktiv rolle i en populær såpeopera? At han spiller i filmen "Escape to Victory" med blant andre Michael Caine, Hallvar Thoresen, Max von Sydow og Sylvester Stallone? At det er blitt laget flere sanger om ham? At han drømmer om å gi ut en plate med de låtene han selv har komponert på gitar? At han var reservekeeper på både klubblaget og landslaget? At landslaget psykolog testet spillerne i VM i 1958 og fant blant annet Pelé infatil og mente at han manglet kampmoral? At George Best var hans motspiller og Franz Beckenbauer var hans medspiller mens han spilte i Cosmos i USA? At han vurderte å delta i 1986? (tidenes VM etter min mening) At Pelé er et kallenavn som har en fascinerende historie? Men hva er så hemmeligheten bak hans suksessrike liv på fotbalbanen? Noen av svarene får du i denne boken om den største fotballspilleren noensinne.

Omslagsbildet er hentet fra Cappelen Damm.

4 kommentarer:

  1. weee...!
    Min barndoms helt.
    Var så heldig å få se han spille også.
    :-)

    SvarSlett
  2. Heldiggris! Når og hvor var dette? Selv så jeg Sokrates og Josimar med flere på Ullevål stadion i 1989. Norge-Brasil 1-1 i en privatlandskamp.

    SvarSlett
  3. hva stod han forsvar, midtbane eller top?

    SvarSlett
  4. Josimar var i forsvar, mens Sokrates var spiss (på topp). Sokrates sine straffer er legendariske.

    SvarSlett

Skriv en kommentar