fredag 24. mai 2013

Verdens første ballongferd av Lena Lindahl og Rui Tenreiro

Verdens første ballongferd
Lena Lindahl / Rui Tenreiro
Cappelen Damm, 2012

Vil du høre historien om kappløpet omkring verdens første ferd med varmluftballong? Verdens første ballongferd er skrevet av Lena Lindahl og illustrert av Rui Tenreiro.

I en liten fransk landsby i 1783 følger vi brødrene Joseph og Étienne Montgolfier. De arbeider på farens papirfabrikk. Drømmen om å fly har fascinert oss mennesker i all tid. Brødrene drømmer å se landsbyen fra luften. Ryktet om at to brødre lager prototyper på en luftballong når det vitenskapelige i Paris. Med det er et kappløp om å være den første til å å en luftballong til å seile over Paris. Etter flere forsøk får de en varmluftballong til å fly med dyr og mennesker. På bokens framside ser du en tegning av luftballongen. Den var et mesterverk. 17 meter høy og 12, 5 meter i diameter. Kongeblå og med gulldekorasjoner. På baksiden ser du heltene som var ombord i en stor kurv festet under luftballongen. Blant tilskuerne fant man kong Ludvig XVI og dronning Marie-Antoinette:

«Øyeblikket er historisk. Under en hane, en and og en sau jubler 130 000 mennesker, mens ballongen langsomt driver ut av syne. Åtte minutter senere og fire kilometer unna, lander ballongen i en skog.»

Tre dyr var historiens første aeronauter. Bokens epilog har mer om de første menneskene som fløy med en luftballong. Historien er så fantastisk at man knapt kan tro at den er sann. Lena Lindahl har diktet en nøktern historie om pionerarbeidet Montegolfier. Det har blitt en god historie fortalt gjennom gode illustrasjoner og faktapreget tekst. Verdens første ballongferd er en bok som passer best for barn i alderen 8 år og oppover. Lena Lindahl beviser med sin første bok at hun har talent for å formidle en historisk hendelse til glede for store og små. Rui Tenreiros illustrasjoner er vakkert utført.

Omslagsbildet av Verdens første ballongferd er hentet fra Cappelen Damm.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv en kommentar