fredag 24. mai 2013

Polly-Esther på søpla av Tiril Valeur

Polly-Esther på søpla
Tiril Valeur
Omnipax, 2013

Barnebokforfatteren og illustratøren Tiril Valeur er i vår aktuell med to barnebøker. En er et gjensyn med Polly-Esther og hennes venn Lo.

Tiril Valeur har tidligere illustrert barnebøker for flere forfattere. Hun står blant annet bak tegningene i Vampyrlus! av Selma Lønning Aarø (2012). Selv har hun skrevet og illustrert en rekke barnebøker. Hennes første bok var Baldrian og musa og lengselen (2008). Her tegnet og gjenfortalte hun en dukketeaterforestilling av Giert Werring.

I 2010 ble vi kjent med Polly-Esther og det lille monsteret Lo i Polly-Esther og ønskemonsteret. Polly Esther er redd og gruer seg til det aller meste. Med et stort og hårete monster til å passe på seg vil hverdagen bli lysere. Ønsket om et monster blir oppfylt, men noe stort monster er det ikke snakk om. Lo er blå og prikkete og får god plass i lomma. Han kommer fra Kakafonia som du finner i den gule kommoden på rommet til Polly-Esther. Vi blir bedre kjent med Lo og familien hans i Polly-Esther på monsterfest (2011). Boken handler om det å ha manerer når man er på fest med mennesker og monstre.

I Polly-Esther på søpla får vi et gjensyn med Lo og hans familie. Faren til Polly-Esther har ryddet på rommet hennes. Han har ryddet vekk hennes gule kommode. Polly-Esther og Lo får det travelt med å redde familien hans fra søppeldynga. På søppelfyllinga treffer de rotta Ove som ikke liker at uvedkommende roter i søpla hans. Men den gule kommoden er jo ikke søppel. Vi lærer at det er ikke nødvendig å kaste noe som er litt gammelt. Moren til Lo, Lillian, blir bokens helt da hun får dem trygt tilbake på rommet til Polly-Esther.

Hennes illustrasjoner er morsomme. Hennes fortellerstemme er god. Jeg ønsker flere historier om Polly-Esther og Lo og hans monsterfamilie. Vil dette monsterønsket gå i oppfyllelse? I mellomtiden kan vi se fram til utgivelsen av Hopp, morfar! (2013).

Omslagsbildet av Polly-Esther på søpla er hentet fra Omnipax Forlag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv en kommentar