mandag 28. februar 2011

Kongs-Emnerne av Henrik Ibsen

På Bokelskere.no har kjell k satt seg fore å lese gjennom Ibsens samlede tekster i løpet av 2011. Dette prosjektet går under navnet Ibsens Samlede 2011. I uke 8 skal flere på bokelskere.no lese skuespillet Kongs-Emnerne - et historisk skuespill i fem akter (1864). Diskusjonen følger du på bokelskere.no

Kongs-Emnerne i ulike versjoner

Ved det digitale Nasjonalbiblioteket kan man lese flere nasjonale tekster i fulltekst på din pc. Tanken bak dette er at Nasjonalbiblioteket via Bokhylla.no skal vise fram et tverrsnitt av den norske litteraturen fra 1790 fram til i dag. Mer informasjon finner du i introduksjonen ved leder av Nasjonalbiblioteket, Vigdis Moe Skarstein.

Dette er et tilbud som jeg har hatt et stort utbytte av. Flere av de nasjonale klassikerne ligger tilrettelagt på deres nettside.

Slik går du fram for å lese Henrik Ibsens Kongs-Emnerne i fulltekst på din pc eller mobil: Gå inn på hovedsiden til Bokhylla.no. Skriv Kongs-Emnerne i søkefeltet. Her får du flere bøker som omhandler skuespillet, enten i form av analyse, biografi om Henrik Ibsen med mer. Versjonen som ligger ute i fulltekst av Kongs-Emnerne er hentet fra Gyldendals pocketversjon fra 1993.

I dag er den tilgjengelig som heftet utgave fra forlagene Bokvennen, Kagge, Gyldendal og Aschehoug.

Ibsen.net har du full tilgang til Henrik Ibsen samlede verk. Du kan laste ned Ibsen sine tekster i PDF-fil og lese dem på mobilen eller lesebrettet ditt.

Har du lyst til å høre en adapsjon fra NRK Radioteatret så finner du den hos Lydbokforlaget.no Hørespillet fra 1979 er ok, men min favoritt er versjonen som ble laget for NRK Radio i forbindelse med en oppsetning av stykket med urpremiere 12. mai 1950 ved Det norske teateret. På Det norske teateret var regien ved Hans Jacob Nilsen og gjendiktningen var det Henrik Rytter som stod for.

Jeg podcastet dette stykket og hadde den lenge liggende på min pc. Denne filen er nå forsvunnet og dermed all info om regi og rolleliste. Jeg håper og tror at denne versjonen vil finne veien til en nyutgivelse. Fremdeles kan jeg høre dramatikken fremført av blant annet Per Sunderland. Han spiller Håkon Håkonsson.

Skuespillet handler om maktkampen omkring kongetronen i Norge på 1200-tallet. Håkon IV Håkonsson var en uekte sønn av Håkon III Sverresson og hans elskerinne Inga fra Varteig. Da Håkon Sverresson døde brått og under mistenkelige omstendigheter, valgte birkebeinerne å la Håkon få retten til kongetronen. Han vokste opp hos kong Inge Bårdsson. Etter Inge Bårdsson død ble han kronet til konge. Inge Bårdssons ekte sønn, Skule Jarl, mente seg å ha rett til kongetronen. Det er her konflikten eskalerer og Ibsen lar biskop Nikolas Arnesson spille en sentral rolle i denne intrigen. Med andre ord er dette et skuespill som henspiller til en viktig hendelse i norsk historie.

God lesning og god høreopplevelse!



Bildet av Kongs-Emnerne er hentet fra Antikvariat.net ved Aspingtons Antikvariat i Stockholm.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv en kommentar