søndag 20. juni 2010

Gjesteblogger Peder Knutsen Samdal om Africa United

Africa United – How Football Explains Africa av Steve Bloomfield

Å forklare politikk og samfunn igjennom fotball er intet nytt fenomen. Mest kjent er Franklin Foers, How Soccer Explains the World, der han kobler politiske temaer med fotballklubber, som for eksempel Glasgow Celtic og Glasgow Rangers med sekterisme. Konflikten mellom katolikkene og protestantene er velkjent, men noe man kanskje ikke er klar over, er hvordan fotballklubbene er avhengige av denne sekterisme for å være så store klubber som de faktisk er. Rivaliseringen er en gullgruve for markedsavdelingene i begge leire, noe som ble understreket da Celtic prøvde å overtale Rangers til å spille treningskamper mot dem i Boston og New York i sommer, byer som mange irer har utvandret til. I Norge brukte Aslak Nore nylig oppskriften fotball – politikk da han i et innlegg i VG kritiserte Danmark for dårlig integrering av innvandrerne ved å peke på hvor få spillere med innvandrerbakgrunn som er å finne på de aldersbestemte landslagene i Danmark.

Hvordan funker det å forklare verden igjennom fotball? Hvor stort er utbyttet? Hvordan bør forholdet mellom fotball og verden være? Disse spørsmålene kan diskuteres lenge og vel, men for min del, slår jeg fast at for oss fotballentusiaster er dette en effektiv måte å lære om verdens mekanismer på. For selv om man ikke er villig til å lese en debattbok på 800 sider om krigen i Sudan, betyr det ikke at man er uinteressert. Man kan for eksempel lese et oppklarende og nærgående kapittel på 26 sider i Steve Bloomfields Africa United – How Football Explains Africa. Bloomfield er en engelsk journalist som i flere år har arbeidet som afrika-korrespondent, en jobb som har ført ham til land som Somalia, DR Kongo, Rwanda, Elfenbenskysten, Zimbawe og Sierra Leone. Africa United er hans første bok. Under VM oppdaterer han jevnlig hjemmesiden sin.

Utvelgelsesprosess

Når store idrettskonkurranser arrangeres, liker jeg å kombinere tv-tittingen med lesing om landet og kontinentet der begivenhetene finner sted. Under OL i Kina leste jeg en reiseskildring av Torbjørn Færøvik, med stort utbytte. Nå var altså turen kommet til fotball-VM i Sør-Afrika. Uten tvil den største happeningen i verden. Hva skulle jeg så fylle timene mellom kampene med? Selvbiografien til Nelson Mandela, Veien til frihet, ble lenge vurdert, men veid og funnet for tung. Sorry Mandela, livet ditt forsvarer helt sikkert 900 tettskrevne sider, men det blir for mye for min del. Neste kandidat var Dead Aid av Dambisa Moyo, en debattbok om bistand til Afrika og hvordan dette, ifølge Moyo, skaper flere problemer enn det løser. Denne boken begynte jeg på, men jeg merket raskt at det var noe som ikke stemte, jeg lærte for lite om Afrika, samtidig som boken gav meg assosiasjoner til Blindern-lesning. Da – som et overraskende skudd fra midtbanen – dukket Africa United opp i en bokhandel på Oslo beste vestkant. Jeg trengte bare å skumme igjennom prologen for å forstå at dette sommerens VM-lesning:

Bloomfield blir arrestert i Sudan og situasjonen ser kritisk ut, soldatene prater lite engelsk, det eneste ordet Bloomfield forstår er problem, hvorpå han svarer no problem. Timene går, en ny soldat med høyere rang og større ordforråd dukker opp. Problem, sier soldaten. Problem. French. Soldaten peker på Bloomfield, som peker på seg selv og roper at han er britisk. Soldater lyser opp. Beckham, friend of mine, sier han. Beckham, friend of mine, svarer Bloomfield og blir umiddelbart løslatt. Prologen viser fotballens makt og påvirkning. Og her våger jeg meg med en påstand: Afrika er det mest fotballgale kontinentet i verden. Derfor er det meget velegnet med en bok som forklarer kontinentet igjennom fotball.

Fotball og politikk i Elfenbenskysten

Av de afrikanske landene som deltar, regnes Elfenbenskysten, sammen med Ghana, som nasjonen med størst potensial. Uheldigvis for Drogba og co har de havnet i dødens gruppe sammen med Brasil, Portugal og Nord-Korea. Kommer Elfenbenskysten seg igjennom gruppespillet, må de regnes som en seriøs kandidat til å vinne hele cupen. Elfenbenskysten er et land som har dratt nytte av fotballen når landet skulle sammensveises etter en borgerkrig mellom det kristne sør og muslimske nord. I et intervju med Bloomfield, uttaler Manchester Citys stopper, Kolo Touré seg om dette:

In our national team you have players coming from all different parts of the country. We played together and qualified for the World Cup. That showed all the people in the country how important it is to work together. We would not have qualifies if we had players just from one part of the country. We showed how important it is to be united.
Utsagnet viser hvor stor symbolkraft fotballen har. For å befeste freden og samholdet, tok Drogba til orde for at landslaget skulle spille en VM-kvalifiseringskamp mot Madagaskar i Bouaké, en storby i den nordlige delen av landet. Kampen ble en stor suksess, ikke bare vant Elfenbenskysten 5-0 og Drogba scoret, tusenvis reiste fra sør for å kombinere kampen med familie- og vennegjenforeninger, og bidro dermed til å bringe landet tettere sammen.

Tommel opp

Raskt oppsummert, Steve Bloomfield har skrevet en lett og ledig reportasjebok om Afrika. Beskrivelsene av de politiske situasjonene er presise, passasjene om fotball viser at Bloomfield vet hva han skriver om. Til sammen blir dette en rik bok, som ikke glemmer å vise Afrika fra sine beste sider. Når Bloomfield besøker det krigsherjede Somalia blir han slått ut av hvor vakker kyststripen er. Omviseren, en returnert flyktning med et lenger opphold i Finland bak seg, overtaler Bloomfield til å bli med på hans planer om å åpne en restaurant med sjømat på menyen når krigen en dag tar slutt. Enn så lenge er stranden den eneste trygge plassen barna i Mogadishu kan spille fotball.


Av Peder Knutsen Samdal





Smussomslaget av Africa United er hentet fra hjemmesiden til Africa United.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv en kommentar