onsdag 12. desember 2012

Rolf Stenersen - forfatteren, samleren, byggherren og vennen til Edvard Munch

Rolf Stenersen (1899-1978) var en norsk finansmann, idrettsmann, forfatter og kunstsamler. Han hadde en stor samling av Edvard Munch sin kunst. Han var personlig venn av kunstneren som han portretterte i boken Edvard Munch. Nærbilde av et geni (1944). Den leser du sin helhet på Bokhylla.no

Bildet ved siden av er et portrett som Edvard Munch malte av sin venn Rolf Stenseren.

Store deler av hans samling er å se på Stenersenmuseet i Vika, Oslo. Flere ønsker at hans samling skal få en permanent utstilling i et eget museum. Les mer om dette i Dagbladet. Flere røster ønsker at Edvard Munch skal få et museum som er hans kunst verdig. Idag er han stuet vekk i ytterkanten av Oslo sentrum på Tøyen.

Rolf Stenersen sitt hjem Villa Steneren på Vindern er åpent for publikum. Villaen ble tegnet av Arne Korsmo i 1937. Den regnes som et av hovedverkene i norsk funksjonalisme. Jeg har vært og besøkt huset som museumsgjenger og anbefaler alle som har anledning til å besøke dette huset som har åpent en søndag i måneden. Mer om dette praktbygget og andre norske funkishus finner du i boken Norsk funkis av Lars Aarønæs, J. M. Stenersens Forlag, 2007.

Villa Ekely, der Edvard Munch levde sine siste dager er jevnet med jorden. Mer om denne kulturvandalismen leser du blant annet i artikkelen Den enes død, den andres brød av Lena Limdgren i Morgenbladet. Artikkelen vakte debatt. Også dette leser du i Morgenbladet. Der kan du blant annet se kunstneren Per Ung posere med det som skal være rester fra Villa Ekely: en dørklinke til en dør som for alltid er lukket. Litteraturtidsskriftet Vinduet avslutter 2012 med åpne et nytt vindu med et nummer viet i sin helhet til Edvard Munch og Rolf Stenersen.

Lanseringen av Vinduet 4/2012 finner sted lørdag 22. desember, Last Train i Oslo. Programmet for den festaftenen er skissert på Vinduet.no

Edvard Munch sitt portrett av Rolf Stenersen er hentet fra Oceansbridge.com
Omslagsbildet av Vinduet 4/2012 som er tegnet av Bendik Kaltenbom er hentet fra Vinduet.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv en kommentar