lørdag 12. april 2014

Kontraster i litteraturen om naturen

Kontrast i litteraturen handler om understreke motsetninger mellom ulike objekter. Det er med på å øke spenningen i en fortelling. La oss ta kontrasten ut av litteraturen og inn i hagen eller ut i den ville naturen. I sterk kontrast til snøen som lå tung i vinter, spirer det i veikanten, på skogstien og i blomsterbedet. Tilsynelatende er forskjellene mellom bruksverdien til en rose og en gulrot store. Men du skal få se at motsetningene allikevel ikke er så store. Denne artikkelen handler om litteratur som ser på planter i spennende kombinasjoner:

Håkon Mella
Enkel kjøkkenhage på 1-2 -3
J. M. Stenersens forlag, 2013

Håkon Mella har skrevet en god bok om det å dyrke sin egen kjøkkenhage. Med få midler og enkle grep kan du få til god dyrking i vinduskarmen, på balkongen eller i hagen. Her får du tips om å komme i gang. Du får også gode tips om å hvordan ta vare på fruktene, plantene og frøene fra årets sesong. Ved siden av sitt arbeid med økologisk dyrking, jobber Håkon Mella som kokk. Han har flere gode tips om hvordan utnytte din kjøkkenhage på kjøkkenbenken. Boken er skrevet for norske forhold.

Tonje Bergh
Vakkert og spiselig i krukker og potter
J. M. Stenersens forlag, 2014

Tonje Bergh har sin utdannelse innen plantevitenskap og grøntanlegg. Hun har flere gode tips om å plante i krukker og potter. Fordelen med å plante i krukker og potter er at du kan flytte dem rundt på terrassen eller i hagen.

Ved å blande flere planter i den samme krukken får man en maksimal utnyttelse av plassen. Hun har flere tips om sammenplanting. Alt i alt er det 20 sammenplantinger med presentasjon av over 50 planter. Med å ha grønnsaker, urter og blomster i samme krukke vil du en få en frodig, fargerik og velduftene blanding.

I en krukke har hun plantet tulipan og stevia. De tidlige blomstrende tulipanene kombineres med stevia som med sitt grønne bladverk holder gjennom hele sommeren. Bladene til stevia er 300 mer søte en vanlig hvitt sukker. I en annen krukke har hun blandet roser, lavendel, oregano, gressløk og basilikum. I blomsterspråket er basilikum forbundet med både ondskap og godhet. Den kan symbolisere både hat og gode ønsker. Symbolverdien er motsetningsfylt.

Alle plantetipsene i boken kan spises. Boken er fin som oppslagsverk. Boken er et ypperlig gavetips til den som ønsker seg en bok om blomster til dyrking og servering.

Ellen Beate Wollen
Gratis mat – 50 ville og velsmakende vekster
J. M. Stenersen forlag, 2014

Tar man turen ut av kjøkkenkroken, ut av kjøkkenhagen og ut i den ville naturen, vil man oppdage vekster i naturens egen spiskammer. Med 50 ville og velsmakende vekster og med over 100 oppskrifter, har Ellen Beate Wollen samlet ideer og tips til hva man kan bruke det man finner i utmark og skog. Kortreist mat kan ikke bli mer kortreist enn det å plukke spiselige planter på stien når man går på tur.

Det beste av alt er at det du har plukket med deg er gratis. Selv om allemannsretten innebærer at man kan ferdes fritt, oppholde seg, raste og høste i utmark og på stier gjennom hele året, er det flere hensyn man skal ta. Man skal vise respekt overfor naturen og ta hensyn til den.

Gjennom kapitler om blomster, urter, tang og tare, sopp, busker og trær, bær og blader, tar hun oss med på en rundtur i fjellet, i skogen og langs strandkanten. Boken er kunnskapsrik. Den er rik på fristelser på hva du kanskje går glipp av hvis du haster forbi en slåpetorn, groblad, bjørk, nesler og villbringebær.

Innhøsting av erfaring

Bøkene jeg har skrevet om viser at en plante kan være en pryd for øye og en fryd for ganen. Det er ingen motsetning i det å pynte med eller spise friske eller tørket kornblomst. Kanskje vil bøkene friste deg til å se nye muligheter i en plante. Kanskje er det liten gartner i deg som vil prøve noen av de tipsene som du leser om i disse bøkene.

Det du trenger er litt jord, noe å ha jorda i og frø. Det er så enkelt at du plukker ut frø fra en paprika, tomat eller noe annet du vil ha dyrket. En tom melkekartong eller et tomt yoghurtbeger duger i massevis. Andre frø får du kjøpt i butikken eller via flere nettsider med salg av frø. Personlig har jeg god erfaring med den svenske frønettbutikken Impecta.se. Sett dyrkingen til forkultur i vinduskarmen. Er det varmt nok og du har plass. Sett frø rett ut i kjøkkenhagen. Kombiner og lek med plassering av planter. Nyt en blomstrende sommer i pottene og på tallerken.

Igjen blir det høst og etter årets sesong er det viktig å gjøre forberedelser til neste år. Da kan man se over det man har samlet inn av frø og planter til tørking. Krukker og potter skal rengjøres. Med det kan vinteren igjen komme. Med erfaring fra en plantesesong kan man gjøre seg opp en mening om hvordan man skal gjøre det til neste år. I mellomtiden kan man lese videre i hagebøkene, dyrke noen frø som kan overvintre i vinduskarmen eller lese skjønnlitterære bøker om blomster:

Øyvind Rimbreid
Herbarium - dikt
Gyldendal, 2008

Lyrikeren Øyvind Rimbreid har skrevet en diktsamling over et knippe blomster. Her får du dikt om peoner, skogsstjerne, roser og jonsokkoll. Tulipanen har sin egen historie. Den kom fra Asia til Europa på slutten av 1500-tallet. I dag kjenner vi den som Nederlandsk eksport. I diktsamlingen rommer diktet om tulipanen hele 37 sider. Herbarium er et av hans lyriske høydepunkter. Anbefales.

Peter Waterhouse
Blomster – dikt
Gjendiktet av Arild Vange
Gasspedal, 2007

Den tyskfødte lyrikeren Peter Waterhouse er bosatt i Wien. Han regnes som en av de mest interessante innen europeisk samtidspoesi. Jeg anbefaler sterkt hans diktsamling Blomster. Vakkert og kontrastfylt om blomsterenger i et ellers grelt industrilandskap. Blomster er et langt dikt om natur og kultur.

Henrik Wergeland
Jan van Huysums Blomsterstykke – dikt
1840

«Blomsterstykke» er et kunstmaleri av den nederlandske maleren Jan van Huysum. Bildet er malt i 1730 og eies av kunstmuseet i København. Bildet viser en vase med avskårne blomster. Med utgangspunkt i dette maleriet, skrev dikteren Henrik Wergeland et eventyrlig dikt. Henrik Wergeland har levendegjort hver blomst med sin egen livshistorie. Jan van Huysums blomsterstykke – en buket til Fredrika Bremer blir regnet som et av hans hovedverk. Forfatteren og feministen, Fredrika Bremer, var på den tiden en god venn av Henrik Wergeland.

Denne teksten er tidligere publisert i Gatemagasinet Klar; April/2014.

Omslaget av Enkel kjøkkenhage på 1-2 -3 er hentet fra J. M. Stenersens forlag
Omslaget av Gratis mat – 50 ville og velsmakende vekster er hentet fra J. M. Stenersens forlag
Omslaget av Vakkert og spiselig i krukker og potter er hentet fra  J. M. Stenersens forlag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv en kommentar