tirsdag 19. februar 2013

Det var en gang - Massevis av dinosaurer av Sarah Shepard

Sarah Sheppard
Det var en gang - Massevis av dinosaurer
Engelstad forlag, 2012


I et mylder av faktabøker om dinosaurer for barn har jeg funnet den svenske barneboken Det var en gång – Massor av dinosaurier (2008). Den er skrevet og illustrert av Sarah Sheppard. Hun er grafisk formgiver, forfatter og illustratør. Boken foreligger nå i norsk oversettelse. Det er det mindre forlaget Engelstad som har plukket fram den suksessrike boken om dinosaurer.

For å skille de ulike artene dinosaurer fra hverandre har hun delt dem inn i grupper eller gjenger. Her treffer du på og blir bedre kjent med Langhalsgjengen, Hanekamgjengen, Horngjengen, Bladgjengen, Pansergjengen, Tjukkskallegjengen og sist men over hodet ikke minst, Kjøttgjengen.

Videre lærer vi hvordan de var i slekt med hverandre, om hvor store de egentlig var i forhold til våre omgivelser. Hun forteller oss kort om fossiler. På et kart viser hun oss hvor man har funnet fossilene til dinosaurene man finner i boken. Sheppard skisserer dyreverdenens slektskap og forsøker å komme fram til en forklaring på hvorfor alle dinosaurene døde ut. Eller døde alle ut? Lever ikke dinosaurene videre i Fuglegjengen? Helt til slutt får vi litt fakta om de utvalgte dinosaurene. Med andre ord er dette en mangslungen bok om dinosaurer.

Boken er fargerik, kunnskapsrik og fantasifull. Der andre forfattere av dinosaurbøker forsøker å gjøre dinosaurene realistiske, leker Sheppard med farger. For hvem vet helt sikkert hvordan de så ut? Med morsomme og ville innfall har hun laget en bok som vil fenge lesere i alle aldre. Hun vender seg til de yngste leserne, men den passer også for de som ikke kan få nok av disse utrolige skapningene. Med en passe dose fakta blandet med gode skildringer av mennesker, dyr og dinosaurer, skiller denne boken seg ut blant faktabøker om dinosaurer for barn. Hun beviser at så enkelt kan man dokumentere historien om skapninger som levde for 165 millioner år siden!

Sarah Sheppard har ellers skrevet en rad kritikerroste og fascinerende barnebøker om dinosaurer: Varning för köttgänget, er oppfølgeren til Massevis av dinosaurer. Videre har du Dino ABC og Dino 1-2-3 for de som vil lære seg tall og bokstav sammen med dinosaurer og pekeboken Hej Dino. I tillegg har hun formgitt puslespillet Dinosaurie-pussel for barn i alderen 3 til 6 år.

Omslagsbildet av Massevis av dinosaurer er hentet fra nettsiden til Engelstad Forlag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv en kommentar