fredag 27. august 2010

Sigmund Løvåsen
Brakk
Roman
Det Norske Samlaget, 2006.


Det gror godt i litteraturen fra Hedmark!

I 2003 debuterte Sigmund Løvåsen med romanen Nyryddinga. Boken høstet gode kritikker og han ble tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris og P2 lytternes romanpris. I 2004 skrev han teaterstykket Daga som turnerte hovedsakelig i Hedmark, men som også gjestet hovedstaden. Teaterstykket har senere kommet ut i bokform på forlaget Det norske Samlaget.

I 2006 kom Løvåsen med Brakk som er en uavhengig oppfølger til Nyryddinga. I Nyryddinga traff vi den ti år gamle Geir, som med sine barneøyne så på verden rundt seg. Han bor på en gård sammen med sine foreldre og en lillebror. Familien driver med saueavl og Geir drømmer om å selv lage en nyrydding. Men ikke alle drømmer går i oppfyllelse. Det sørgelige som skygger for det ellers varme og humoristiske i Nyryddinga omkring farens sykdom blir rammen for Brakk. Faren er død og gårdsbruket er solgt. Moren og broren har flyttet ned til sentrum av bygda. Geir har selv et værelse i leiligheten, men velger i sitt siste år på snekkerlinja å starte med saueavl på leid jord ved barndomshjemmet sitt.

Livet er på tverke

Romanen starter med en dramatisk lamming. Lammet får navnet Tverken etter å ha kommet ut litt på tverke. Livet er også på tverke for Geir som har mistet både sin far og sitt kjære barndomshjem. Han forsøker så godt han kan å gå i farens fotspor som sauebonde. Det er ingen lett oppgave han har tatt på seg og han føler seg mange ganger et nummer for liten. Slitet blir en form for sorgarbeid for Geir. Sigmund Løvåsen tar seg god tid til å beskrive de utfordringene som Geir står ovenfor. Alt er så godt beskrevet at det ikke hersker noen tvil om at han kan det han skriver om. Vi blir kjent med lamming, beite, klipping og slakt. Et år, fire årstider og livets fire faser. Livets opp og nedturer vises gjennom sauens vei opp i fjellet for sommerbeite for å gjøre seg feite. Høsten kommer og de blir geleidet ned til fjøset for klipping av ull før slaktebilen henter dem. Samtidig som sauene sover ufrivillig sammen med bjørn i løpet av sommeren, så går gårdsarbeidet sin gang. Geir står i blant annet med pløying, såing, harving, tromling, steinplukking, inngjerding og snekring, Vi kan nærmest føle med Geir i hans venting på at gresset skal gro seg til og bli til fór for sine dyr. De nære beskrivelsene gjør at vi nesten kan kjenne lukten av både fjøs og av svette etter hardt gårdsarbeid.

En vakker sang om landsbygda

Fortellerstemmen til Sigmund Løvåsen er varm og god. Med stilsikre grep leder han oss gjennom et landskap han kjenner godt. Løvåsen er fra Trysil og har valgt å skrive på nynorsk ettersom det ligger nærmere hans dialekt. Med sitt nøkterne, men dog poetisk språk, kan han sammenlignes blant annet med Tarjei Vesaas, Kristoffer Uppdal, Sigurd Hoel og Olav Dunn. Tematisk er han også beslektet med de mer moderne forfatterne Per Petterson og Jonnny Halberg. Allerhelst er Løvåsen best på være seg selv og dette kommer best fram når han veksler mellom nåtid og fortid. Han skifter mellom Geirs minner fra barndommen, mens hans far ennå lever og til det som er romanens nåtid, noen år etter farens død. Han gjør dette med glidende og glitrende overganger.

Romanen Brakk er en ode til landbruket. En moldmunter sang om bonden. En perle av en roman om livet på landsbygda, langt fra det urbane liv med eksos og bilståk. Enkelte partier er så gode at en litteraturelsker kjenner at han får gode ilinger langs skulderbladene. Man tenker at takk og lov så har vi Sigmund Løvåsen som kan fortelle oss historier som varmer i et ellers kaldt samfunn. Jeg rekker en takk til herr Løvåsen og gir ham ”Ei nos mot kjaken som takk.” (s.157).

Omslagsbildet er hentet fra: Det norske Samlaget

onsdag 11. august 2010

Biblioteket

Biblioteket har en stor betydning for meg. Jeg er fra en liten bygd hvor toget stopper tre ganger i døgnet, men bare hvis du sier i fra at du skal av. Da jeg var liten stoppet også bokbussen der. Det var en stor begivenhet hver gang jeg kunne fylle en pose med bøker på bokbussen. Det første jeg gjør når jeg kommer til et sted hvor jeg skal være et par dager, er å oppsøke stedets bibliotek. Det varmer et litteraturhjerte at flere bibliotek har blitt rustet opp. Min drøm er at bokbussen skal vende tilbake til de stedene som ikke har bibliotek. Inntil videre er jeg en storforbruker av "Mappa mi" hos Deichmanske.

Det gode, gamle biblioteket

Bildet til høyre er fra det nye biblioteket i Sør-Odal (Bildet av biblioteket er hentet fra lokalavisen Glåmdalen). Biblioteket ble innviet i forbindelse med åpningen av det nye rådhuset på Skarners. Besøk bibliotekets facebookside. Norsk bibliotekforening er også aktive på facebook. Sjekk ut deres side!

Skarnes, Kongsvinger, Bø, Lillehammer, Kristiansand. Hvert et lite tettsted eller by har sitt eget bibliotek. Mens jeg var student fant jeg min rolige krok ved studiestedets bibliotek. Hovedbibiloteket ved Universitetet i Oslo er i særklasse når det gjelder studentbiblioteker. Universitetet huser et praktbygg med stor boltreplass for mennesker, bøker og tidsskrifter. Det er rett og slett en fryd å besøke de mange magasinene.

Etter studietiden og boende i Oslo er jeg hyppig gjest ved Deichmanske og Nasjonalbiblioteket. Mappa mi ved Deichmanske er en enkel funksjon hvor du kan bestille bøker via nettet. Her kan du velge hvilken filial i Norge du ønsker å låne boka. For et par år siden fant jeg via nettsiden til Kongsvinger bibliotek en lydkasett som jeg bestilte fra Oslo. Den var klar til bruk i walkmanen min helgen etter. I sommer bestilte jeg et par lydbøker ved Kristiansand Folkebiblioket som lå og ventet på meg da jeg dukket opp.


Bokbåten


Bokbåten Epos er vestlandets flytende bibliotek. Helt siden 1959 har bokbåten vært et tilbud langs vestlandskysten. Bokbåten Epos ble sjøsatt i 1963.

To ganger i året besøker Epos både øyer ytterst i havgapet og bygder inne i fjordene. Den ene turen er i perioden januar-april og den andre turen er i tidsrommet fra september til november.

I 2009 hadde bokbåten 58 stopp fordelt på 22 kommuner i Hordaland. Båten besøkte 40 steder i Sogn og Fjordane båten 40 stader fordelt på 13 kommuner. I Møre og Romsdal var det 70 stoppesteder fordelt på 23 kommuner.

Se bilder og les mer utflytende om bokbåten på hjemmesiden til bokbåten Epos.

Bokbussen

Det var i de tider da bokbussen trillet inn på butikktunet på Galterud. S-laget var stengt, men bokbussen var åpen for inn- og utlån. Med en mil til biblioteket på Kongsvinger og en halvannen mil til biblioteket på Skarnes, så var det omreisende biblioteket en kjærkommen gjest. Nå er for lengst både butikken og bokbussen nedlagt. Selv den ordinære bussen kjører helst på den andre siden av Glomma. Bildet av bokbussen fra Vesterålen er hentet fra Wikipedia.

Nordland fylkesbibliotek markerer "Lesåret 2010" med å overrekke bokgaver til de fem bokbussene i fylket. Les mer om dette på hjemmesiden til Foreningen !Les.

Bokbussen i Rana kommune begynte sine høstruter 26. august. Besøk bokbussen sin hjemmeside for mer informasjon. Bokbussen i Trøndelag er også på veien. De har sin egen facebookside.

Bokbussen i Bergen parkerte det rullende biblioteket 17. desember 2010. Flere gode krefter ønsker å få tilbake dette tilbudet. Det er blant annet blitt laget en facebookgruppe om å få den tilbake på veien.

Kjersti Rorgemoen debuterte med prosasamlingen Purkene snudde seg (2009). Den inneholder blant annet teksten "Bokbussen". Les andre utdrag fra Purkene snudde segKolon forlag.

Full oversikt over bokbusser i Norge finner du på hjemmesiden til Norsk Bibliotekforening.

Trailerbiblioteket

Et bibliotek som står stille langs veien for de som reiser en del er de mange veikroene. Flere veikroer har nå hyller fylt med lydbøker for de som kjører trailer.

Flere har byttet ut den trådløse mobilen med en lydbok mens de kjører lange strekninger på jobb.

Selv har jeg ikke hørt lydbok mens jeg kjører. Til det kjører jeg altfor lite bil, men jeg er en ivrig boklytter mens jeg går eller sykler.

Les mer om denne gladsaken her: Nrk.no

Strandbiblioteket København

Fra en campingvogn har København Kommune nå tatt med seg biblioteket ut til Amager Strandpark. Her kan man låne både barne- og voksenbøker, tidsskrifter og mp3-spillere. Man har anledning til å låne med seg bøkene hjem, mens mp3-spillerne og tidsskriftene må leveres samme dag som man låner dem.

Strandbibiloteket har åpent alle hverdager fra 13-18, hvis solen skinner - og frem til slutten av august. Campingvogna er parkert ved Strandstation 1. For mer info besøk deres hjemmeside og facebookside.


Bok i butikk

Nedleggelser av bokbusser er i frammarsj. Det samme gjelder lokale fililaler som ikke lønner seg. Samtidig er ordningen "Bok i butikk" i stadig vekst. Kommuner rundt omkring i landet har startet samarbeid med den lokale landhandleren om utlån av bøker. Ordningene er ulike fra kommune til kommune.

Joker Bjelland har det meste. Forutenom om salg av matvarer, lokale historiebøker, fiskekort, apotekutsalg, og banktjeneste en dag i uken. En liten del av butikken er reservert et lite utvalg av bøker til utlån. I 2009 fikk de tildelt prisen ”Årets nærbutikk i Agder”. Bildet til høyre er hentet fra deres facebookside. De var den første butikken som startet denne ordningen. Flere har kastet seg på Bok i butikk-bølgen.

Vindafjord kommune
har ordnet det slik at når biblioteket får bestilling, henter bibliotekaren det bestilte på hylla, låner det ut, pakker det og kjører til avhenting på 4 plasser i kommunen: Joker- Vikedal, Joker- Vikebygd, Shell- Knapphus og Westcon. Disse stedene her innleveringskasse, slik at lånte bøker lett kan leveres tilbake.

Grong kommune har bestemt seg for å legge ned sin filial på Harran. Grong kommune har derfor inngått en avtale med Coop Marked Harran om å ha "Bok i butikk". En dag i uka vil det være tilstede en bibliotekansatt fra folkebiblioteket for å ivareta det bibliotekfaglige med blant annet bestilling av nye bøker, utsteding av lånekort og bibliotekspørsmål fra lånerne.

Fjordabui er et herlig kapittel for seg selv. Dette er butikken som har klort seg fast i den fjordlige delen av landet. Trussel om nedleggelse fikk innbyggerne i Framfjord i Vik i Sogn til å tenke alternativt. Idag huser Fjorden Nærbutikk dagligvarer med ferske brød hver dag, lokalproduserte varer, fiskeutstyr, badeutstyr, husflid og turkart for Vik. I tillegg har de en minikafé med pubkvelder, matlevering etter bestilling, sykkelutleie og sist men ikke minst utlån av bøker.

Er boken utsolgt fra forlaget sier du? Be forlaget trykke opp boken på nytt eller oppsøk dit nærmeste bibliotek!