mandag 28. februar 2011

Prisutdeling av Ungdommens kritikerpris

Hva: Prisutdelingen av Ungdommens kritikerpris
Hvor: Litteraturhuset (Wergeland) i Oslo
Når: Torsdag 3. mars kl. 10.30.
Hvorfor: Ta en tidlig lunsj og hør ungdommens dom over norsk skjønnlitteratur.
Hvem: Alle som har tid og lyst.


Ungdommens kritikerpris er et samarbeid mellom Foreningen !les, Utdanningsforbundet, Utdanningsdirektoratet, Norsk kritikerlag og Den norske Forleggerforening. Den første prisen ble utdelt i 2006. Tre medlemmer fra norsk kritikerlag utgjør jurynominasjonen. Disse tre plukker ut åtte skjønnlitterære bøker utgitt året før. Årets jurynominasjon bestod av Sindre Hovdenakk, Leif Ekle og Ane Farsethås. Valget er altså ikke gjort av elevene selv.

I år var det 25 klasser som søkte om å være en av de 9 juryklassene som skal diskutere de nominerte bøkene. Årets juryklasser er: Aust Lofoten VGS, Hemne VGS, Horten VGS, Oslo Katedralskole, Perbråten VGS, Samisk VGS, Stavanger Katedralskole, Thor Heyerdahl VGS og Ås VGS. En uke før prisutdelingen samles to elever fra hver klasse for å diskutere seg fram til en vinner.

Årets nominerte for Ungdommens kritikerpris 2010:

Mikkel Bugge: Gå under jorda. Oktober
Helga Flatland: Bli hvis du kan, reis hvis du må. Aschehoug
Gaute Heivoll: Før jeg brenner ned. Tiden
Jan Roar Leikvoll: Fiolinane. Samlaget
Thomas Lundbo: Synkere og svevere. Cappelen Damm.
Nina Lykke: Orgien og andre fortellinger. Oktober
Tove Nilsen: Nede i himmelen. Oktober
Karine Nyborg: Ikke rart det kommer kråker. Aschehoug

Setter man pris på alt?

Det er veldig gode kandidater, men blant de utvalgte bøkene savner jeg Anleggsprosa av Tina Åmodt, Affektlære av Agnar Lirhus, En norsk tragedie av Jonny Halberg og nedenom og volvo av Stian Johansen og Inge Haugane. Men juryen har jo lest disse også? I følge hjemmesiden til Ungdommens kritikerpris leser nominasjonsjuryen all norsk skjønnlitteratur som blir utgitt. Dette er et djervt utsagn.

Det er et fint initiativ at ungdom skal lese skjønnlitteratur. Hva med å utvide prisen og la dem få diskutere prosa innen barne- og ungdomsbøker, biografier, essay, reiseskildringer, tegneserier, brev og dokumentarer med mer? Hvorfor er det slik at skjønnlitteratur for voksne alltid blir foretrukket når det skal utdeles priser?

Det blir spennende å se hva disse juryklassene har valgt. Den som kommer til Litteraturhuset førstkommende torsdag får svaret. På hjemmesiden til Ungdommens kritikerpris kan du lese mer om prisen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv en kommentar