søndag 20. februar 2011

Korea - noveller om kjærleik av Lars Mæhle

Lars Mæhle
Korea - noveller om kjærleik
Det norske Samlaget
2011

Lars Mæhle debuterte i 2002 med ungdomsromanen Keeper'n til Tunisa. Den ble filmatisert under tittelen Keeper'n til Liverpool. Filmen har høstet gode kritikker og har blitt prisbelønt. Han har mottatt flere priser for sine bøker. Blant annet er han beæret med U-prisen og Fabelprisen for fantasyromanen Landet under isen. Mer om Lars Mæhle finner du på hans forfatterside hos Det norske Samlaget.

Lars Mæhle er fra Sunndalsøra. Han har tatt med seg kjærligheten til sin hjembygd i sin nyeste bok Korea - noveller om kjærleik.

Omslaget er rødt som kjærligheten. Rødt som blodet. Rødt som begjær. Den røde lyspæra ligner et rødt hjerte. Den symboliserer også noe faretruende og spennende. Tittelnovellen "Korea" handler om den ikke-navngitte hovedpersonen som er forelsket. Novellen "Pandemi" har en bibelsk undertone med syv dager og to brødre. "Kjærasten" viser at ting er ikke som det ser ut til å være. "Steinen" skiller og foreviger et par. "Hunden" gjør at to nære mennesker kommer nærmere hverandre igjen. "Gjestane" handler om å ha besøk av noen man ikke kjenner. "Vinden" forteller oss en historie om en litt annerledes kveld i bygda.

Naturkreftene spiller en stor rolle i de ulike fortellingene. Tåke, steinras, flom og i den siste fortellingen er det vinden som er den allvitende fortelleren. Den samler opp novelletrådene til en historisk storm.

Forlaget har valgt å kalle de syv fortellingene for noveller. Om dette er et rett valg kan man diskutere. Boken er en samling av korte og lange fortellinger. Etter å ha lest boken fra perm til perm får man et inntrykk av å lest en roman. Jeg valgte først å lese boken fra perm til perm. Hvor jeg lot siste fortelling ligge på vent i en ukes tid. Slik sett fikk fortellingene modnet seg. De satt fremdeles i meg da jeg begynte på den siste fortellingen. Etter å ha lest den siste fortellingen, leste jeg de andre om igjen i hulter og bulter.

Lars Mæhle har valgt et snedig fortellergrep som styrker boken. Det er et bra driv i fortellingene. Historiene griper i hverandre og ingen i boken unngår å bli berørt på godt og vondt. Fortellerstilen er nærmest filmatisk. Historiene følger ikke hverandre kronologisk, men de er fortalt i rett rekkefølge.

Lars Mæhle er en talentfull forfatter som har skrevet en velkomponert novellesamling eller kortroman for yngre lesere. Målgruppen er ungdom eller voksne som liker spenning og lettlest litteratur. Jeg ser fram til å se hans forfatterskap heve seg i forhold til voksen skjønnlitteratur. I mellomtiden skal jeg se nærmere på Landet under isen. Et spørsmål til forlaget: når kommer den som lydbok eller hørespill? Eller som film?


Omslagsbildet er hentet fra Det norske Samlaget.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv en kommentar