torsdag 3. februar 2011

Gjesteblogger Leif Høghaug inviterer til litteraturarrangement

Kaj Skagen
Retten som ingen kunne målbinde. En forsvarstale for Arne Treholt
Bokvennen Forlag


Tid: torsdag 10. februar kl 19:00
Sted: Café Opera, Engen 18, Bergen





Program:

"Treholt-saken gjelder ikke lenger Treholt. Den gjelder oss."

Kaj Skagen i samtale med litteraturprofessor Arild Linneberg
Ordstyrer: Leif Høghaug, redaktør Bokvennen Forlag.


I juni 1985 ble Arne Treholt dømt til 20 års fengsel for landssvik og spionasje til fordel for Sovjetunionen. Senere samme år utgav Kaj Skagen essayet Retten som ingen kunne målbinde. En forsvarstale for Arne Treholt.

Skagens forsvarstale er like aktuell i dag som i 1985 – om ikke mer aktuell. Hvordan kunne retten være sikker i sin sak? Hva slags menneskesyn kan man lese ut av dommen? Hvordan bidro massemediene til å skape et bilde av spionen Arne Treholt? Dette er bare noen av de spørsmålene Skagen stilte i 1985 – og som han nå stiller igjen.

Til denne gjenutgivelsen av Retten som ingen kunne målbinde har Skagen skrevet et nytt og omfattende forord: "Treholt-saken i politisk og psykologisk lys".

Sagt om boken:

"Noen bøker er det en svir å lese, også når de er sviende. Ei slik bok er Kaj Skagens Retten som ingen kunne målbinde. En forsvarstale for Arne Treholt. Vittig! Sylskarp! [...] Etterforskning, sikkerhetstjeneste, politi, påtalemakt, aktorat, dommen, samt politikernes og medienes ynkelige rolle, det hele blir tatt helt ned av Skagen." – Arild Linneberg, Klassekampen 21. januar 2011

"Var Treholt den kalkulerende storspionen han hevdes å være, var han ifølge Skagen en riktig dårlig en – som avtalte møter på åpen gate og arkiverte hemmelighetene han ville forråde på et så hemmelig sted som hjemme hos seg selv. Det økonomiske motivet mener Skagen også å kunne plukke i fillebiter." – Ane Farsethås, Dagens Næringsliv 28. januar 2011

"Slik undertegnede vurderer Lagmannsrettens verk efter tre gangers gjennomlesning, danner den en bakgrunn som ikke umiddelbart virker fullt ut tilstrekkelig for å dømme en mann til 20 år bak murene. Den er ført i pennen på en så nølende måte og med så mange uklarheter at den opprinnelige godtro til vårt rettsvesens ufeilbarlighet slår enkelte sprekker. Dette vaklende byggverk har ikke Skagen problemer med å rokke med sin forsvarstale." – Jonas Gahr Støre, Morgenbladet 8. oktober 1985.

Omslagsbildet er hentet fra Bokvennen forlag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv en kommentar