fredag 16. desember 2011

Litteratur mellom barken og veden

En liten assosiasjonsranke med bøker omkring skog og trær og ved dukket opp da jeg begynte å bla i boken Hel ved av Lars Mytting. Innledningen er av Roy Jacobsen. Tankene tok meg over tretopper til hans roman Hoggerne. Den handler om landsbyprofilen Timmo Vatanen som nekter å bli med på evakueringen av Suomussalmi da russerne rykker stadig nærmere.

Hugging av trær fikk meg til å tenke på lyden av Trær som faller av Thomas Bernhard. Den handler ikke om skog eller trær. Bli Bjørk av Mette Karlsvik handler ikke om hvor god bjørka er til vedfyring, men om den islandske artisten Bjørk. Skog og trær er imidlertid tema i Med øks og lyre av Hans Børli. Lars Mytting referer til denne selvbiografiske boken om å sitte med penn og papir i ly av sitt eget hogstvirke. Skaufolk - frå øks til hogstmaskin griper rett inn emnet til Lars Mytting.

Lars Mytting deler med oss et dikt av Hans Børli. Diktet "Duften av fersk ved" finner du her på Huvenes. En annen lyriker som skriver om øks, ved og trær som faller er Steinar Opstad i diktsamlingen Samle inn øksene for kvelden. Romanen Jag smyger förbi en yxa av Beate Grimsrud handler om noe helt annet. Lydia havner mellom barken og veden i en stor søskenflokk. Det som kjennetegner disse bøkene er at de havner bokstavelig talt mellom barken og veden.

Ved et kjapt søk i min egen hjernebark dukker det opp tre bøker med tittelen mellom barken og veden. Mellom barken og veden av Jon Michelet er en spenningsroman om supermaktspionasje. Mellom barken og veden av historikeren Nils Johan Ringdal er en bok om politiet under den tyske okkupasjonen av Norge under annen verdenskrig. Den er i en tykk tømmestokkstørrelse. Mens flisa Mellom barken og veden er en diktsamling av Triztan Gyldenløwe Vindtorn alias Kjell Erik Vindtorn alias Kjell Erik Larsen. Kjært barn har mange barn og hans diktsamlinger Slik trær føder barn og Hodet er den eneste trekrone som vokser inn i himmelen må trygt sies å ha røtter i surrealistiske tanker.

Med det er denne tankeadspredelsen over for denne gang. Men det er jo lov å tenke tanken på hvor mange trær som må til for å få publisert de titlene jeg har listet opp ovenfor. Nesten samtlige er å få tak i papirløse versjoner. Noen er publisert som lydbøker. Helt gratis får du flere av dem på nettstedet bokhylla.no. Minst to av bøkene vil bli anmeldt her på nettsiden i løpet av kort tid.

Illustrasjonsbildet av barkpoding er hentet fra Tvedestrandboktrykkeri.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv en kommentar