fredag 22. februar 2013

Hemmeligheten av René Gouichoux og Marc Boutavant

Hemmeligheten
René Gouichoux / Marc Boutavant
Oversatt av Brit Vareberg
Magikon, 2011

I 2007 dukket Magikon Forlag opp i den norske forlagsbransjen. Bak forlaget finner du ekteparet Svein Størksen og Kristine Roskifte. Svein Størksen er grafisk designer og formgir de fleste bøkene på forlaget. Kristin Roskifte er illustratør og barnebokforfatter. Blant hennes titler utgitt på Magikon finner du Mirandas skattkammer i samarbeid med forfatteren Jan Kjærstad og Jorda rundt på 29 bokstaver og Leilighetsdikt

Med base i Kolbotn har de blant annet gitt ut Bilder av folk av Bolex som i 2009 ble kåret til verdens vakreste bok. På de fem årene forlaget har eksistert har de klart å fylle en imponerende katalog med illustrerte bøker for barn og voksne.

Høsten 2011 gav de ut en norsk utgave av René Gouichoux sin barnebok Hemmeligheten. Dette er den første boken som er utgitt i Norge av den franske barnebokforfatteren. Det er Brit Vareberg som har oversatt den fra fransk. Dette er hennes første oversettelse. Hemmeligheten er en barnebok om forelskelse. Hemmeligheten er en bok om å sette ord på følelser. Her får ordene bokstavelig talt fuglevinger.

I Hemmeligheten møter vi Andrik. Han er forelsket i Anda. Dette er hemmeligheten Andrik kvier seg for å dele med andre i redsel for å bli mobbet. Hemmeligheten er en dyrefabel der dyrene oppfører seg menneskelig. Med de sjarmerende tegneseriestrekene til Marc Boutavant, skildres et moderne eventyr med kjennetegn fra klassiske eventyr. Innimellom dukker fortelleren opp gjør dramatikken mer levende. For figurene bruser det i fjærene. De vet nærmest ikke hvordan de skal klare å holde på en så stor hemmelighet. Det er ikke ondsinnet av hver enkelt i rekken av hemmelighetshviskere å ikke holde på hemmeligheten. Slik det er for Andrik, føler de nemlig at denne hemmeligheten må ut av kroppen:

Så hysj, lukk nebbet og åpne det ikke!
Men det er vanskelig å holde på
hemmeligheten. Veldig vanskelig.
Andrik går for å treffe sin venninne Gåsa.

På tross av fortellerens formaning om å holde nebbet lukket er det nettopp det å gjenfortelle andre sine hemmeligheter som bærer historien framover. Gåsa uttrykker stor begeistring over denne nyheten men får streng beskjed om å holde det hemmelig. Gåsa holder på å sprekke. Gåsa hvisker det til Kalkunen som igjen sier det til Hanen. Hanen klarer å holde på hemmeligheten i tre dager før det glipper ut av ham på bursdagsfesten til Gasse. Eselet, Høna og Hunden erter Andrik etter at hemmeligheten har blitt røpet i hønsegården. Kaklekoret gjør Andrik sint og lei seg. Vi føler med ham som har betrodd seg til en venn og som nå blir behandlet dårlig av de andre dyrene. Du kan se at Kalkunen er brydd i det hemmeligheten brister. Alle unntatt Anda får vite hemmeligheten til Andrik. I tumultene faller Andrik om kull og ender opp med å møte Anda. Historien avsluttes med at Anda forteller Andrik en hemmelighet. Men hva hun sier forblir en hemmelighet. Tegningen viser forøvrig at han flakser drømmende av sted.

Hva er så moralen i denne historien? Forelskelse er en sterk følelse. For den det treffer er det en vakker følelse, samtidig kan den gjøre vondt. Gjennom historien føler Andrik glede, fortvilelse, lettelse, sinne, flause og igjen glede. Den som bærer på forelskelsen vet ikke hvordan den man er forelsket i vil ta i mot denne følelsen. 

Andrik er redd for at Anda skal gjøre narr av ham. Han går ikke rett til Anda, men letter sitt hjerte til en annen venninne. Vennen føler stor begeistring for det Andrik har fortalt henne. For alle de involverte blir denne hemmeligheten for stor å bære. Er dette fordi de synes den er så fin at de vil at den skal endelig nå Anda? Eller er det kun tilfeldigheter som gjør at de to endene møtes og at det hele ender så godt? Andrik får vite en hemmelighet av Anda. «Men den hemmeligheten, den er Andrik fast bestemt på å holde helt for seg selv.» De to neste tegningene forteller oss noe annet. Det blir opp til leseren selv å dikte videre hva denne nye hemmeligheten kan være. 

En ting som ikke er en hemmelighet er at jeg anbefaler denne billedboken for barn i alderen 1 år og oppover. For ettåringen vil det være en fin bok å bli lest for med flere fargerike dyr i utfoldelse. For de eldre vil det være en bok man kan lære seg å lese med. Med store og klare bokstaver vil det være en bok å stave seg fram til. 

Samspillet mellom ord og bilder er styrken for forlaget Magikon. René Gouichoux sin dyrefabel kler det landskapet som Marc Boutavant har skapt. Igjen har Magikon plukket opp en liten bok som kan bli en klassiker.

Denne teksten er tidligere publisert i Absolutt KRS #34, høsten 2012. Sjekk ut deres nettside: AbsoluttKRS.no

Omslagsbildet av Hemmeligheten er hentet fra Magikon Forlag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv en kommentar