lørdag 22. september 2012

Splittet Kjerne gjester Kristiansand

Hva: Splittet Kjerne #27
Hvor: Ekserserhuset, Kristiansand
Når: Lørdag 22. september, kl. 18:00
Hvorfor: Ærlig talt, har du noe mer vettugt å ta deg til?
Mer: Baren er åpen fra 18:00 til 24:00. En hundrings for å komme inn. Husk å ta med kontanter!

Splitte mine bramseil! Mikkel Øyen har forlatt sin skrivehule på Hovseter og gjester denne helgen Kristiansand med sitt litteraturkonsept Splittet Kjerne.

Det er ikke første gang han ankrer opp i hipsterbyen. Forrige gang var i forbindelse med Diverse diverse på Christiansand Kunstforening. Splittet Kjerne har også besøkt Litteratur på Blå i Oslo, Verkstedhallen i Trondheim og samarbeidet med Compilation og Mondo Tromsø på Tromsø Kunstforening.

Denne gangen er Splittet Kjerne en del av programmet til kunstarrangementet On the Edge of Wrong. Bidragsytere på Splittet Kjerne 27 er følgende:

Atle Håland
Ørjan Moen
Mørtel & Metafysikk
Mikkel Øyen og
Ingrid Marie Bragdø


Som vanlig vil tekstene fra bidragsyterne bli hengt opp på hvite A4-ark omkring i lokalet. Tekstene vil være utstilt i perioden 20. -  23. september.

Lurer du på hvem Mikkel Øyen er og hva Splittet Kjerne går ut på? Les intervjuet "Mikkel Øyen fra Skøyen" som jeg gjorde for en liten tid tilbake. Besøk Facebook-gruppen Splittet Kjerne for mer info.

Fotografiet er hentet fra arrangementsiden Splittet Kjerne 27 på Facebook.com


En setning tatt ut av Jeg nekter av Per Petterson

"Det var en grå Mercedes, flunkende ny, og lakken var blank som hud kan være blank noen ganger, i noen situasjoner."

Hva vil en setningsbygger som Per Petterson med en slik ytring? Svaret ligger kanskje i resten av romanen?

Setningen er hentet fra Per Petterson sin nyeste roman, Jeg nekter. Den stod på trykk i Dagbladets serie "Sommerboka" lørdag 18. august. Siden den gang har jeg stilt meg selv spørsmålet. Betyr denne setningen noe? I så fall hva betyr den for romanen? Er det et frampeik? Boken er lansert og ligger blant annet på nattbordet mitt.

Flere utdrag fra noen av høstens kommende romaner ble i sommer presentert. Her er resten av listen:

Kjartan Fløgstad, Nordaustpassasjen
Gunnar Staalesen, Der hvor roser aldri dør
Anne Holt, Skyggedød
Lars Saabye Christensen, Sluk
Trude Marstein, Hjem til meg 
Ingvar Ambjørnsen, Natten drømmer om dagen 
Henrik Langeland, Hauk og due
Vigdis Hjorth, Leve posthornet!
Per Petterson, Jeg nekter
Ari Behn, Skyt meg, elsk meg


Dagbladet har gjort et trygt og lite spennende utvalg. Ut ifra disse utdragene er det kun et par romaner jeg biter meg merke i. Jeg nekter av Per Petterson er en av dem og det skyldes blant annet den setningen overnfor. Hver gang Per Petterson utgir en bok har jeg store forventninger til gode leseopplevelser. Vil Jeg nekter stå til mine forventninger denne gangen? Svaret vil jeg gi deg i løpet av høsten.

Portrettbildet av Per Petterson er hentet fra Forlaget Oktober.

søndag 9. september 2012

Bokdama anbefaler noen arrangementer på Oslo Bokfestival

Bokdama Anette Slettbakk Garpestad, superblogger og markedssjef nye medier hos Cappelen Damm kvitret på FB om at hun ser fram til Oslo Bokfestival. Jeg hang meg på statusmeldingen:  

FULH: Noe du anbefaler å få med seg på bokfesten? Hadde tenkt meg på tegneseriehappeningen hos C(appelen)D(amm)

ASG: Det skjer masse bra på festivalen. Skal du bare på lørdag, eller hele helga? På fredag anbefaler jeg:
Lørdag:
FULH: Se det, som vi sier i Krsand. Kommer til Oslo fredag kveld. Skal sjekke ut nærmere hva jeg får med meg. Kanskje vi sees!

Banneren for Oslo Bokfestival 2012 er hentet fra deres hjemmeside. 


tirsdag 4. september 2012

Bokelskere.no i ny nettdrakt

Bokelskere.no er nettstedet for deg som vil holde styr på din bokhylle. Bokelskere.no er stedet for deg som vil diskutere litteratur med andre bokelskere.

Midt i bokhøsten har Bokelskere.no lansert en ny nettversjon. Jeg har testet den nye nettsiden. Jeg har tatt utgangspunkt i den moderne klassikeren Bilder av folk av franskmannen Bernard Granger som gjemmer seg bak navnet BlexBolex.

Slik går du fram for å bli en bokelsker:
  • Skriv www.bokelskere.no i nettvinduet.
  • Logg deg inn med brukernavn og etcetra.  
Som bokelsker kan du diskutere litteratur på den åpne diskusjonssiden eller chatte via din egne bokelskermail.

Bokhylla på Bokelskere.no
Slik går du fram for å fylle din egen bokhylle. Søk etter en bok ved å skrive inn forfatter, tittel, ISBN eller forlag. Putter du en bok i bokhylla di så følger du boka. Jeg gjør et søk på "Magikon" ettersom jeg har blitt fortalt at det er Magikon forlag som har gitt ut boken. Det gir meg 33 treff. En av dem fører meg til siden med Bilder av folk. Det kommer fram at det er 14 bokelskere som har Bilder av folk i sin bokhylle. Man kan velge å se hvem disse bokelskerne er ved å besøke deres profiler. Lat som du er på besøk i deres hjem og tar en liten titt i bokhyllen deres.

Tilbake til siden for Bilder av folk med bokdetaljer. Her kan du kaste terning, skrive omtale, diskutere boka og sitere fra boken. Foreningen Leser søker bok har profilen "Leser søker bok" og har valgt å lage en liste hvor denne boken dukker opp. Nederst på bokhyllesiden finner du bøker "Du vil kanskje også like". Denne listen forandrer seg kontinuerlig. I skrivende stund er det listet opp titler av blant annet Toril Kove, Jason og Stian Hole.

14 følgere av Bilder av folk er et svært lavt tall med tanke på at den for noen år siden ble kåret til verdens vakreste bok. Du velger om du "skal lese", "leser", "har lest" eller ønsker deg boka. For å få tak i boka kan du enten klikke deg direkte til nettbokhandelsidene til Bokkilden.no eller Bokdykk.no

Ønsker du å låne boka på biblioteket så finner du ut om ditt lokale bibliotek har boka inne. I mitt tilfelle er det Kristiansand Folkebibliotek som har et kjempegodt utvalg på illustrerte bøker for barn, ungdom og voksne.

Å ha en bokhylle hos Bokelskere.no har for meg vært et fint verktøy for å holde styr på litteratur jeg har lest, men ikke aller minst holde meg oppdatert på hva andre leser. Andre sine bokhyller har inspirert meg til å lese bøker jeg ikke hadde kunnskap om.

I forhold til den forrige utgaven av Bokelskere.no har den nye nettversjonen løftet seg et hakk i brukergrensesnittet. Men fremdeles virker den ennå noe hjemmesnekret. Annonsene på nettstedet er forstyrrende og trekker ned helhetsinntrykket. En positiv ting er at man kan lagre mer data om en og en bok på en og samme side. Jeg ser fram til at Bokelskere.no utvikler seg enda mer. I mellomtiden skal jeg rydde i bokhylla.


Omslagsbildene av Bilder av folk er hentet fra Magikon.no

lørdag 1. september 2012

Søndagsåpent hovedbibliotek i Kristiansand

Fra og med søndag 2. september holder Hovedbiblioteket i Kristiansand søndagsåpent. Biblioteket holder åpent kl.13 - 17.

Anne Kristin ved biblioteket leser fra og med kl. 14. I lesestunden får du blant annet høre om Bronto Biff, Mira Gru, Lars, to blå hus og Veslemonster. De omtalte figurene finner du i følgende bøker:

  • Bronto Biff på Café Olala av Nhu Diep. Bla i boken og les mer om den matkresne dinosauren på Samlaget.no
  • Mira mister matlysten av Tor Åge Bringsværd og Egil Nyhus. I slutten av september kommer bok nummer i to serien om Mira Gru. Les mer om Mira og det farlige under sengaCappelendamm.no
  •  Lars er Lars av Svein Nyhus. Bli bedre kjent med Lars på Gyldendal.no
  •  To blå hus av Rut Teian og Ella K. Okstad. Bla i boken på Cappelendamm.no
  • Nei, sa Veslemonster og Store monster græt ikkje av Rakel Helmsdal, Kalle Güettler, Áslaug Jónsdottir. Boken er oversatt av Tove Bakke. Bla i boken hos Skald.no

Synes du også at dette høres spennede ut? Så fint, da sees vi der!