søndag 30. oktober 2011

Nantes

Well it's been a long time, long time now
since I've seen your smile.
And I'll gamble away my fright.
And I'll gamble away my time.
And in a year, a year or so
this will slip into the sea
Well, it's been a long time, long time now
since I've seen your smile

Nobody raise your voices
Just another night in Nantes
Nobody raise your voices
Just another night in Nantes

We saw...
French interlude/ Parlé en français (extrait "La bête humaine")
Woman _ Ah non, j't'en prie. Nous ne sommes pas chez nous.
Man _ Je t'assure que...
Woman _ Non! Laisse-moi!
Man _ Qu'est-ce que tu as aujourd'hui?
Woman _ J'ai que les hommes me dégoûtent.
Find More lyrics at www.sweetslyrics.com
Vous pensez qu'à ça.

Well it's been a long time, long time now
since I've seen your smile.
And I'll gamble away my fright.
And I'll gamble away my time.
And in a year, a year or so
this will slip into the sea
Well, it's been a long time, long time now
since I've seen your smile.

"Nantes" er skrevet og komponert av Zach Condon. Den er hentet fra platen The Flying Club Cup.

fredag 28. oktober 2011

#bokhelgen 43 - hva leser du denne helgen?

Leser Eventyrlyst av Fridtjof Nansen og Erling Kagge. Erling Kagge har samlet et knippe tekster av Fridtjof Nansen. Blant annet skriver han i sitt forord at "Fridtjof Nansens egne ord overgår alt som er skrevet om ham". Jeg tar forleggeren på ordet og velger ut denne boken i det mylderet av bøker som omhandler Fridtjof Nansen i jubileumsåret.

I tillegg leser jeg Program 2012 for Kilden - teater og konserthus i Kristiansand. I cdspilleren venter Monstrene i Dunderly, cd nr. 4.

Bildet av bokhyllene er hentet fra Sprell.no

torsdag 27. oktober 2011

Konkurranse hos Bokdykk.no

Bokdykk.no er en kulturbokhandel på nett. De har nå en konkurransen hvor du kan vinne en bokpakke. Konkurransen går ut på at du kan skrive omtale på din favorittbok. Skriv minst tre setninger om en bok du liker, ranger den fra 1 til 5 og send den til terje@bokdykk.no. Dette gjøres innen 12. november. Merk eposten med forfatteren og tittel. Jo flere bokomtaler du sender, jo større er din vinnersjanse!

mandag 24. oktober 2011

Kulturelle arrangementer - uke 43

Her er noen forslag på hvordan du skal fylle en uke med reise og litterære arrangementer. Her kan du blande musikk, teater, litteratursamtaler med mer.

Mandag 24. Oktober

Konsert med PJ Harvey
Sentrum Scene, Oslo
Kl. 20:30

Alle maser om at Bob Dylan bør få Nobelprisen i Litteratur. Ja vel. Hva med PJ Harvey? PJ Harvey holder konsert på Sentrum Scene både mandag og tirsdag denne uken. Hva er din favorittlåt? Jeg nynner gjerne til:

TO BRING YOU MY LOVE

I was born in the desert
Ive been down for years
Jesus, come closer
I think my time is near
I've travelled over
Dry earth and floods
Hell and high water
To bring you my love

Ive climbed over mountains
Travelled the seas
Cast out of heaven
Cast down on my knees


Tirsdag 25. Oktober
Litteratur på Blå
Blå, Brenneriveien, Oslo.
Kl. 19 - 22
Inngang: 30 kr.

"Om å skrive bort skjønnheten" - samtale med Mara Lee. Fra plakaten til arrangementet:
Litteratur på Blå inviterer til dybdesamtale med Mara Lee om hennes forfatterskap; om det å skrive bort skjønnheten, om språkets nærvær og ufordøyelige motstand. Samtalepartner er Astrid Hygen Meyer, litteraturviter og kulturjournalist i Klassekampen.
I Kristiansand:
Internasjonal Uke
Forfatterkveld med Romeo Gill
Konsert med Nepal Music Center
Samsen kulturhus
Kl. 19

Onsdag 26. Oktober
Dickie Dick Dickens med Riksteateret
Stjørdal kino
Kl. 19:30

Riksteateretbussen ruller vider med oppsetningen av Dickie Dick Dickens. Rolf og Alexandra Beck sitt univers har en lang og suksessrik historie her i Norge. På 1960- og 70-tallet satt nesten hele norge klistret til radioapparatene. Radioteatret sine innspillinger er utgitt på Lydbokforlaget. Sjekk ut det de har av Dickie Dick Dickens. En frisk gangsterkomedie med Frank Robert i hovedrollen har gjort at dette blir regnet som "tidenes hørespill".

I samarbeid med Oslo Nye Teater har man skapt en scene med samspill mellom dukker og mennesker. Johannes Joner gestalter rollen som Dickie Dick Dickens og Monica Hjelle spiller hans forlovede Effie Marconi.

I Kristiansand:
Kristiansand Filosofikafe
Ekstensiell uro og sterke følelser - perspektiver på helsebringende og usunn religiøsitet
Kick Kafe, Dronningensgate 8
Kl. 19:30
Entre: 100

Professor i religionspykologi Leif Gunnar Engedal ved Meninghetsfakultetet og psykolog Gry Stålsett vil drøfte religiøsitetens tvetydighet; den kan være både helsebringende og usunn.

Torsdag 27. Oktober
Lanseringsfest for Olav R. Øyehaugs Essensen
Kafè Knøderen, Lyder Sagensgate 22, Bergen
Kl. 19

Kolon Forlag inviterer til lanseringsfest for Olav R. Øyehaugs nye bok, Essensen. Opplesninger ved blant annet Olav R. Øyehaug og Kjersti Rorgemoen. I tillegg blir det musikk.


I Kristiansand:
Spøker det på Kongsgård?
Friluftsmuseet på Vige
Vestagdermuseet i Kristiansand
Kl. 19
Gratis

Ta med hele familien og en lommelykt!

Fredag 28. Oktober
Lydbokforlagets krimkonkurranse
Lydbokforlaget.no
I løpet av dagen

Besøk Lydbokforlagets hjemmeside og delta i høstens krimkonkurranse. Ved å svare på følgende spørsmål, er du med i trekningen av en lydbok: Hva heter Tønsberg-advokaten Jan Mehlum skriver om i sine bøker? Svaret finner du blant annet i min artikkel Kåring av årets beste omslag 2010. Siste frist for å svare på konkurransen er i løpet av denne dagen.

I Kristiansand:
Rosegården Teaterhus fyller 25 år!

Fredag 28. oktober starter Rosegårddagene, og samtidig skal de feire at det er 25 år siden det hele startet i en nedlagt tobakksfabrikk. Programmet finner du etter hvert på deres hjemmeside

Lørdag 29. Oktober

Barnelørdag med Dunderly
Tanum Karl Johan, Oslo
Kl. 14

Lesestund med monsteret Bulder fra Dunderly. Bulder er en av Monstrene i Dunderly. Gratis hveteboller til barna. For barn fra tre år og oppover.

I Kristiansand:

Symonisk Lørdag
Kristiansand Domkirke
Kl. 15
Billtetter kjøpes via nettsiden www.kilden.com

Program:

Grieg: Morgenstemning, I Dovregubbens Hall
Rossini: Ouverture til Italienerinnen i Algerie
Massenet: Meditasjon
Groven: Undring
Sibelius: Finlandia

Dirigent: Torodd Wigum
Fiolin: Marin Stallemo Bakke

Søndag 30. oktober
Se en bok på kino eller les boka hjemme.
Babycall
Fønix Kino, Kristiansand
Kl. 20:45 - Alladin Rød

Babycall på kino eller som bok. Oppsøk din nærmeste kino og se om de har den på plakaten. Noomi Rapace og Kristoffer Joner i hovedrollene. Alternativet er å lese den i bokform. I første omgang har jeg planer om lese dette filmmanuskriptet denne helgen. Pål Sletaune står for både filmmanus og regi.

Er det et arrangement du vil dele så legg gjerne igjen en kommentar om det.

Hei og hå, nå er det snart jul igjen!

Det er i dag to måneder til julaften. Fram med julepynten! Eller det er lov å tenke på hva du skal gi dine bokvenner til jul? Det smarteste du gjør er å gi dem et lånekort til biblioteket. Da kan de blant annet få lånt seg Blindedikt av Øyvind Berg. Eller hva med å tipse dem om at det meste av god litteratur er å finne helt gratis og helt uten å løfte bokbaken ut av godstolen. Man er bare et par tastetrykk fra masse moro på moben eller pcen eller paden eller macen. Nettstedet heter Bokhylla.no og resten er opp til deg og dine venner.

Føler du at du er helt nødt til å ta turen innom en bokhandel. Javel, da råder jeg til å ta toget, flyet, bilen, bussen eller båten til Oslo for å besøke Tronsmo. Eller hva med å ta toget, flyet, bilen bussen eller båten til Moss for å besøke House of Foundation. Begge turene vil garantere gode anbefalinger og gode kjøp. På veien skal du få en anbefalingsliste som er klar den 24. november.

Bildet til høyre er hentet fra Tronsmo sin lansering av Øyvind Berg sin diktsamling Blindedikt i fjor. Bildet er fotografert av Bjørn Aagenæs i Kolon Forlag.

lørdag 22. oktober 2011

Vid din sida av Sigmund Løvåsen

Sigmund Løvåsen er en forfatter for framtida. Han trekker fram relasjoner mellom mennesker og skildrer de på en ærlig måte. Ifjor mottok han Bjørnsonstipendet 2010. Forutenom romanene Nyryddinga, Brakk og Mamselle Iversen har han skrevet tre teaterstykker.

Som dramaturg debuterte han med Daga i 2004. I 2008 skrev han teaterstykket Vente på fugl. Begge er utgitt i bokform. I år har Sigmund Løvåsen skrevet et nytt teaterstykke. 21. oktober hadde "Vid din sida - om kjærleiken når minnet forsvinn" premiere i Moelv.Se turnelisten for Vid din sida på hjemmesiden til Teater Innlandet. Et kort intervju og en snutt fra teaterstykket kan du se på YouTube.
I slutten av november gjester de Kongsvinger og Rådhus-teatret. Skulle jeg gå glipp av denne forestillingen er det alltids å håpe at Det norske Samlaget utgir manuset som drama.

Hvis du vil vite mer om hva jeg synes om hans forfatterskap, sjekk ut disse artiklene: A så fine, så, prillen - en samtale med Sigmund Løvåsen og Det gror godt i litteraturen fra Hedmark!

Plakaten for "Vid din sida" er hentet fra Teater Innlandet.

Lørdagskoz

Mens noen plukker blader for å dekorere stua, går andre på epleslang, da sitter jeg utenfor Kilden i Kristiansand og leser i katalogen for Cappelen Damms Auksjoner nr. 56. Det kaller jeg lørdagskoz. Lørdag 29. oktober, kl. 12 er det auksjon på Håndverkeren i Oslo. Til og med neste lørdag kan auksjonsobjektene besiktiges i lokalene til Damms Antikvariat ved Christiania Torv.

Jeg har plukket ut noen godbiter jeg hadde sett litt nærmere på hvis jeg hadde vært i Oslo neste helg.

Kategorier for denne auksjonen er: "Brev" - intet er som et velskrevet brev i disse twittertider. "Geografi og reiser" - reiselitteratur er og blir min favorittsjanger innen litteratur eller er det et felt? (les mer om dette artikkelen Reiselitteraturen - en litterær bastard). "Johan Falkberget" - auksjonen viser at Falkberget er så mye mer enn bare skaperen av skikkelsen Bør Børson og at han var sjefredaktør i avisen Fjell-ljom. "Lokal historie - lokalt er globalt. "Skjønnlitteratur". "Sport og friluftsliv" - Slå av teven og radioen. Alle sportsendingene støyer. Les heller en god markabok! "Thorbjørn Egner" - neste år er det 100 år siden han ble født. "Uvanlige eldre bøker" - en katagori det bokstavelig lukter støv av. "Varia" - litt variert lzm.

Katalog 56

Katalognr. 15 - NANSEN, Fridtjof : Brev til ‘Hr Skolebestyrer M. Ringi’. - Brevet omhandler sønnen Kåres opphold på skolen. Prisantydningen ligger på 3000 spenn. Spørs om et eksemplar med bilder av en lettere kledd polarhelt hadde hjulpet på prisen?

Katalognr. 25 - AMUNDSEN, Roald : Nordvest-passagen. Beretning om Gjøa-ekspeditionen 1903-1907. - 1200 spenn for en reiseskildring fra en passasje som Jens Munk aldri forserte.

Katalognr. 29 - KEILHAU, B. M. : Reise i Öst- og Vest-Finmarken samt til Beeren-Eiland og Spitsbergen, i Aarene 1827 og 1828. - Denne står i 6000 spenn. Den er verdt hvert eneste øre. Den roper et gjenutgivelse.

Katalognr. 32 - NANSEN, Fridtjof : Paa ski over Grønland. En skildring af den norske Grønlandsekspedition 1888-89. - En bestselger til bestselgerpris?

Katalognr. 41 - TILLEMAN, Eric : En liden enfoldig Beretning om Det Landskab Gvinea / Og dets Beskaffenhed / Langs ved Sø-Kanten / Hvor udi kortelig mældes om alle dets Handel-Stæder / Fæstninger / Havne / Indvaanere / u-mælende Creaturer / Guld / Joordens Frigter / Saavelsom og hvis Vare og andet som derudi forhandles Efter egen Forfarenhed og flittig Efterforskning sammenskreven af (...) /Tilforn Lieutenant paa den Danske Fæstning ChristiansBurg sammesteds. 1697. - Her kjære damer og herrer, her snakker vi om en klassiker! For ca 38 000 kan du enten få en helt ok bruktbil eller få et innblik i hvor besværlig det var å være norsk slavedriver i Afrika.

Katalognr. 111 - HANSEN, P. : Kristianssands næringsliv i ældre og nyere tid. I tekst og billeder. 1905. - Som nylig innflytter til Kristiansand burde jeg plukke med meg denne for å ikke falle ut av samtalen i sosiale lag med bymåker og lundskråker. 750 er derfor ingen upris, men rett og slett en god investering.

Katalognr. 112 - HEBER, Sigvard : Bergensbanens høifjeldsovergang. 2den forøgede udgave. Reisebeskrivelse Kristiania - Bergen. Lidt om Bergensbanens historie og anlæg. Geologiske forhold og vekstliv paa høifjeldet samt beskrivelse af 43 fod- og skitur med høifjeldsovergangens stationer som udgangspunkt. Med 130 billeder. Kra. J. W. Cappelens Forlag. 1911. - Hvem sa at jernbane ikke er god underholdning. Mang en pendler står daglig og undrer seg om det kommer et tog. Prisen på boken er nesten det samme som strekningen Oslo - Bergen tur-retur. Eller 1800 spenn for en reise fra lenestolen.

Katalognr. 136 - AMBJØRNSEN, Ingvar : Die dritte Frau. Ein Krimi von Hamburger Abendblatt. Hamburg. Hamburger Abendblatt Axel Springer Verlag. 1998. - 2100 norske spenn eller 272 Euro for en bok skrevet av en nordmann bosatt i Tyskland. Boken er signert av forfatteren. Boken utgjør 64 sider. Fikser du sideprisen? Eller er det noen som vet hva boken heter på norsk?

Katalognr. 154 - BØRLI, Hans : Han som valte skogen. Oslo. H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard). 1946. - Jeg tor vi snakker bra tømmerpris når man vil ha 1500 kronor for romandebuten til skogingen Hans Børli.

Katalognr. 156 - CHRISTIE, Agatha : 4.50 from Paddington. Ldn. 1957. - Krimdronningen gjør seg ikke bort hvis hammeren slår for drøye 2400 spenn.

Katalognr. 164 - FOSSE, Jon : Sov du vesle barnet mitt. Rosendal. 2010. 8vo. Originalt omslag. 31 sider og signert av forfatteren. - Du skjønner at det var smart å få tak i signaturen til "Grottemannen" når man vil ha 3500 kroner for denne blekka.

Katalognr. 174 - HAMSUN, Knut : Markens grøde. Første del - anden del. I-II. Kra. & Kbh. Gyldendalske Boghandel. 1917. - 18 000 kroner for romanen som innbragte ham Nobelprisen i litteratur. Samme sum som han brukte på å kjøpe hjem sine egne utgivelser fra Danmark? Du gjorde lurt i å ikke være en av dem som brukte romanen som peiskos etter annen verdenskrig.

Katalognr. 209 - IBSEN, Henrik : Peer Gynt. Et dramatisk digt. Kbh. Forlagt af Den gyldendalske Boghandel (F. Hegel). 1867. - 6000 spenn!?! Fred, du lyver! Nei, jeg gjør ei!

Katalognr. 794 - HERRE, Bernhard : En Jægers Erindringer. Chra. P. T. Mallings Forlags-Boghandling. 1850. - En sjeldenhet. Du får boken for cirka 7500 eller mer. Niels Fredrik Dahl skriver ålreit om denne stakkars ulykkelige mannen i romanen Herre. Bernard Herre var bestekompis med Johan Sebastian Welhaven og stormende forelsket i Camilla Collett. En litt uheldig kombinasjon.

Katalognr. 311 - EGNER, Thorbjørn : Fem litografier. 1946. - 12 000 er uten å virke ironisk en fornuftig pris. Vi snakker jo kunst her.

MAGNUS, Olaus : Historia delle genti et della natura delle cose settentrionali. Da Olao Magno Gotho Arcivescovo di Upsala nel Regno di Suezia e Gozia, descritta in XXII Libri. Nuouamente tradotta in lingua Toscana. Opera molto diletteuole per le varie & mirabili cose, molto diuerse dalle nostrem che in essa si leggono. Con una Tauola copiosissima delle cose piu notabili, in quella contenute. Venezia. Appresso i’Giunti. 1565. Folio. Nyere pergamentryggbind med marmorerte dekler. 26 unummererte blader, 1-286 blader. Med et kobberstukket kart. Med 457 mindre og 10 større tresnitt. - Oj, oj, oj hadde jeg sagt etter en kunstpause hvis jeg var auksjonarius. Frender. Denne bokskatten er rett og slett så viktig for oss nordboere at vi selv ikke aner det. Svensken var en av de første som skildret Norge. Etter en reise i Skandinavia i perioden 1518-1519 utgir han denne boken som vi i våre dager kjenner som "Historien om de nordiske folk". Kobberstikkene er utsøkte. Det er så vidt man våger å bla i boken med silkehansker. Jeg skjelver ved tanken. 55 000, sier du? Altfor lite sier jeg. Velg heller en mer rimelig benkeplate til ditt nye kjøkken.

Samtlige auksjonsobjekter er avbildet og har supplerende opplysninger på www.damms.no

Var det noe du falt for eller er bokhylla di fylt opp til pipa? Rydd litt plass til et par klassikere. Du ser at det lønner seg. I disse finanskrisetider lønner det seg bokstavelig talt å ha penger på bok. Neste lørdag mens blodpumpa til boksamlere slår et ekstra slag, skal jeg forsøke å holde tritt med dem med å gå på epleslang i egen hage og plukke blader til å dekorere stua med. Trygt inne i stua vil jeg ta en titt i programmet for arrangementer på Kilden i 2012. Det er også lørdagskoz.

fredag 21. oktober 2011

#bokhelgen 42 - hva leser du denne helgen?

Denne helgen har jeg tenkt å lese Essensen av Olav R. Øyehaug. Ellers ser jeg fram til å fortsette å høre på den spennende histoien om alle Monstrene i Dunderly. Dette er en lydbok som så langt appelerer til både far (30+) og sønn (3).

Her på Huvenes.no er multe i gang med intet mindre enn Tor Ulvens samlede verker. For den som ønsker mer av Tor Ulven så anbefaler jeg hans gjendiktning av Samuel Beckett sin Til slutt nok en gang og annet søl og Claude Simon sin Berenikes år. Ellers er intervjuet som Alf Van der Hagen gjorde med ham en klassiker. Dette intervjuet og intervjuer med forfatterne Axel Jensen, Paal-Helge Haugen, Tone Hødnebø, Jan Kjærstad, Hans Herbjørnsrud, Tove Nilsen og Sigmund Mjelve finner du i Dialoger II (1996). Begge utgivelsene kan du lese i sin helhet på Bokhylla.no.

Bokelsker og bokblogger Kasiopeiia er dypt inni litteraturkritikken. Ellers har hun Forbrytelse og straff som helgelektyre. Dostojevskijs mørke roman fra St. Petersburg er på lik linje med Brødrene Karamasov, en av verdenslitteraturens ypperste spennings- og kriminallitteratur. Begge er tilgjengelig på Bokhylla.no Ellers kan jeg anbefale Brødrene Karamasov som hørespill og Forbrytelse og straff som tegneserie.

Bildet av bokhylla til den svenske spenningsforfatteren Mons Kallentoft er hentet fra Hus & Hem.

torsdag 20. oktober 2011

Hurra for Tomas Tranströmer og Kapittel 12!

Festivalsjefen for Kapittel - Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet, Eirik Bø melder om at det var stabilt høyt besøkstall under Kapittel 11.

I etterkant av Kapittel 11 og i forbindelse med utdelningen av Nobel litteraturpris oppfordret festivalen brukere av Facebook om å tippe hvem som skulle motta årets pris. Jeg er en av tre heldige vinnere som tippet lyrikeren Tomas Tranströmer og dermed mottar et festivalpass for Kapittel 12.

Jeg lover å stille og gleder meg allerede til å besøke blant annet festivalbåten MS Sandnes som er avbildet oppe til høyre. Bildet fra MS Sandnes er hentet fra Facebookgruppen til Sølvberget, Stavanger kulturhus.

mandag 17. oktober 2011

Rune Berglund Steen er aktuell med en ny bok

Rune Berglund Steen er i disse dager aktuell med romanen Geriljaliv. Han debuterte i 2009 med diktsamlingen Pre- Schengensekvens. Ikke-kone-brevene. Les min artikkel om denne diktamlingen. Hvis romanen Geriljaliv er like god som hans diktsamling, så snakker vi om en svært god roman. Omtale av romanen Geriljaliv kommer etter hvert.

Omslagsbildet av Geriljaliv er hentet fra Forlaget Oktober.

lørdag 15. oktober 2011

Det var dans bort i vägen

Det var dans bort i vägen på lördagsnatten
över nejden gick låten av spelet och skratten,
det var tjoh! det var hopp! det var hej!
Nils Utterman, token och spelmansfanten,
han satt med sitt bälgspel vid landsvägskanten,
för dudeli! dudeli! dej!

Där var Bolla, den präktiga Takeneflickan,
hon är fager och fin, men har intet i fickan,
hon är gäcksam och skojsam och käck.
Där var Kersti, den trotsiga, vandrande, vilda,
där var Finnbacka-Britta och Kajsa och Tilda
och den snudiga Marja i Bäck.

Där var Petter i Toppsta och Gusten i Backen,
det är pojkar, som orka att kasta på klacken
och vischa en flicka i skyn.
Där var Flaxman på Torpet och Niklas i Svängen
och rekryten Pistol och Högvaltadrängen
och Kall-Johan i Skräddarebyn.

Och de hade som brinnande blånor i kroppen,
och som gräshoppor hoppade Rejlandshoppen,
och mot stenar av klackar det small.
Och rockskörten flaxade, förkläden slängde,
och flätorna flögo och kjolarna svängde,
och musiken den gnällde och gnall.

In i snåret av björkar och alar och hassel
var det viskande snack, det var tissel och tassel
bland de skymmande skuggorna där,
det var ras, det var lek över stockar och stenar,
det var kutter och smek under lummiga grenar
- vill du ha mig, så har du mig här!

Över bygden låg tindrande stjärnfager natten,
det låg glimtande sken över skvalpande vatten
i den lövskogsbekransade sjön,
det kom doft ifrån klövern på blommande vallar
och från kådiga kottar på granar och tallar,
som beskuggade kullarnes krön.

Och en räv stämde in i den lustiga låten,
och en uv skrek uhu! ifrån Brynbärsbråten,
och de märkte, de hörde det ej.
Men uhu! hördes ekot i Getberget skria,
och till svar på Nils Uttermans dudelidia!
kom det dudeli! dudeli! dej!

Gustaf Fröding


Omslagsbildet av Gustaf Frödings poesi er hentet fra Capris.no

fredag 14. oktober 2011

#bokhelgen 41 - hva leser du denne helgen?

Her er listen over hva bokelskere leste bokhelgen 40.

#bokhelgen 41: Du lurer kanskje på hva 125:125 er for noe. Det kan du fortsette å lure på. Jeg fortsetter nemlig lesningen av denne antologien. Ellers har jeg mottatt en barnebok i posten. Den må jeg og min sønn teste ut: Henrik Ibsen og badesvampen av Inger Marie Kjølstadmyr og Åshild Irgens. I tillegg har vi hørt cd 1 av Monstrene i Dunderly om og om igjen. Det lover bra for cd 2.

Jeg kan anbefale fanen bokanbefalinger på bokelskere.no. Kanskje finner du noe der som du vil lese denne helgen? Ha en strålende bokhelg!

Fotografiet til høyre av den menneskelige bokhylla er laget av kunstneren David Blazquez.

mandag 10. oktober 2011

Platekompaniet har åpnet nettbokhandel

Platekompaniet har for alvor kastet seg over bokmarkedet. Fra før har de hatt et godt utvalg av lydbøker. Nå satser de hardt på bøker i alle mulige former.

De tilbyr fri frakt på alle ordrer som inneholder bøker. De kjører knallhardt med flere introduksjonstilbud: du får med en film på kjøpet hvis du kjøper en bok (ligner litt på bokklubbenes måte å trekke til seg kunder på), lave priser på musikkbøker, norsk og engelsk pocket har halverte priser, barnebøkene er nærmest formsydd for småbarnsforeldre og klassikeren Soft City av Pushwagner selges til gi-bort-pris.

Trenger vi nok en nettbokhandel. Ja, så absolutt. Fra før har jeg hatt stor glede av å handle på Audiatur.no, Haugenbok.no, Capris.no og Cdon.com. Nå har jeg nok en nettbokhandel som kan friste meg med gode boktilbud. Platekompaniet har et bredt utvalg med kategoriene skjønnlitteratur, krim og spenning, biografi, historie og samfunn, barn, ungdom, tegnet, fantasy og sci-fi, mat og drikke, kropp og sinn, sport og fritid og lydbøker.

De har en proff lay-out. Siden er rett og slett rålekker. Den har de obligatoriske reklamespottene med de bestselgende krimbøkene, de romantiske kioskvelterne og norske underholdningsromaner. Inniblant disse dukker det opp annonsefaner for Forlaget Oktober. Tidsskriftet Vinduet anbefaler bøker. De har en egen fane for debutanter! Den er spekket med faner som er ventet og uventet av en kommersiel aktør innen bokbransjen.

Jeg har tittet kjapt på kategorien tegnet. Forutenom Tronsmo, er det svært få som kan sin tegneserie blant fysiske bokhandlere. (Ved Tanum Bogstadveien traff jeg en i julestria ifjor som hadde peil og Ark Majorstua har også en ansatt som er en dedikert tegneseriekjenner). I hyllen med tegnet har Platekompaniet samlet tegneserier i alle ulike varianter. Jeg er litt skuffet, men det kan bli bedre. De har blandet inn godbiter fra Nina Hemminssson og Flu Hartberg med enkelte titler som det ser ut som har puttet dit for å fylle opp kategorien. Hvis du ikke bor i Oslo og har Tronsmo som din trofaste tegneserievenn, så kan dette være noe for deg. På nettbasis er Capris.no flere hakk vassere.

Alt i alt imponerer Platekompaniet med et bredt utvalg i ulike sjangre. Man merker at denne siden er laget og drives av folk som kan drive bokhandel. Etter å ha surfet en liten halvtime på Platekompaniets nye bokavdeling føles det som om jeg har vært på besøk i en fysisk bokhandel. Med det unntak at her har jeg fått de svar jeg har ønsket ved å klikke meg dit jeg selv vil. Her kan du styre unna de største bunkene og lete i ro og fred. Når det er sagt så finner jeg allikevel mer ro med å besøke reklamespottfrie Audiatur.no. Der Audiatur.no kan sammenlignes med en bokhandel som er fri for bokkjedelenkene, så er Platekompaniet sin nettbokhandel mer å sammenligne med en av kjedebokhandelene. Utvalget er godt, men forbedringspotensialet er stort. Per dato er det kun de største forlagene som er representert. Men de mellomstore og små forlagene kommer vel også med?


Platekompaniet satser altså stort på bøker på nett. Det vil bare være et spørsmål om tid før de flytter bøkene til den fysiske avdelingen. I såfall tror jeg de vil ligne de andre kjedebokhandelene som eksisterer per dato. Da tror jeg nøkkelen er å holde seg på nettet med det største utvalget og ha kampanjer med inndragere i butikken. Men dette er jo kun synsing. Dette vil tiden vise.

Dette er vel god musikk i dine bokører?

lørdag 8. oktober 2011

T'Ain't No Sin

T'Ain't No Sin

When you hear sweet syncopation
And the music softly moans
T ain't no sin to take off your skin
And dance around in your bones
When it gets too hot for comfort
And you can't get an ice cream cone
'T ain't no sin to take off your skin
And dance around in your bones
Just like those bamboo babies
Down in the South Sea tropic zone
T' ain't no sin to take off your skin
And dance around in your bones

Omslagsbildet av The Black Rider er hentet fra Tomwaits.com

fredag 7. oktober 2011

Talent for lykke av Ari Behn

Ari Behn
Talent for lykke
Kolon Forlag, 2011.
Fortellinger

Etter et par år hos Gyldendal er Ari Behn tilbake hos Kolon Forlag. Det var her han startet sin litterære karriere på slutten av nittitallet. Har denne tilbakekomsten vært fruktbar? La meg gi deg et tilbakeblikk på Behns litterære karriere.

Talent for å skrive
Mitt første møte med Behn som forfatter var tekster i Nye linjer 1997 ved Kolon Forlag. I disse tekstene ante jeg at denne mannen hadde noe for seg som forfatter. Tekstene var seriøse og gjennomarbeidet. Siden den gang har han fem litterære utgivelser. I tillegg kommer boken Hjerte til hjerte med sin kone. Våren 2011 debuterte han som dramatiker ved Rogaland Teater med skuespillet "Treningstimen".

Det er ikke alle forunt å selge godt av sin debutbok, slik som Ari Behn gjorde med Trist som faen. La meg minne dere på at denne boka kom før han giftet seg royalt, så boka stod på egne be(h)n. Det er sjeldent at en debut som er en samling med fortellinger har slik suksess. Trist som faen er en godkjent debut. Han skrev seg inn i rekken av norske dirty realism forfattere som blant annet Kyrre Andreassen og Jonny Halberg. Trist som faen ble året etter gitt ut som lydbok. Det er Ari Behn selv som leser. Lydbokversjonen er faktisk bedre enn selve boka. Behn egner seg meget godt som oppleser og gir tekstene en ny dimensjon.

I 2003 kom reise -og dannelsesromanen Bakgård. Bakgård ble noe slapp, syns jeg. Den inneholder flaue dialoger som minner meg om umodne tenåringsskriblerier man sendte til hverandre på ungdomsskolen. Men den er fin å ha med seg i lesning av blant annet Gérard de Nerval, Axel Jensen, William S. Burroughs og Paul Bowles. Jeg kan tenke meg at for unge lesere som ikke kjenner dette litterære, etnografiske landskapet, så kan Bakgård være en god guide inn i et ukjent terreng.

I 2006 kom romanen Entusiasme og raseri på Gyldendal. I Entusiasme og raseri tar han oss med til Las Vegas. Her er det flere velkskrevne passasjer. Den er til tider svært underholdende. Jeg anbefaler å høre den som lydbok. Boken er lest av Trond Espen Seim (et meget godt valg).

I 2009 kom romanen Vivian Seving etc. Jeg velger å si det sånn om denne utgivelsen: Her må man ha slurvet fra redaktørhold. Den skulle helt klart vært igjennom flere runder før den ble gitt ut. Intensjonen er god. Men resultatet er dessverre ikke godt nok. Til bokens fordel er den kort. Det var bortkastet tid på å gi den ut som lydbok da teksten ikke holdt helt mål. Men allikevel ble produktet bra. Skuespilleren Anne Ryg skal ha all ære for å redde denne teksten, og gjør lydboken levende. Det sier litt om formatet til Anne Ryg som oppleser.

Alt blir som før?
Ari Behn har helt klart et littært talent. Kommer det fram i Talent for lykke, Behns nye bok?

Talent for lykke har solgt ut sitt første opplag. Det er hyggelig for kortprosaen som sjanger. Det kler ham bedre å skrive kortere tekster. Hans tidligere romanprosjekt har falt sammen på grunn av mangel på evnen å holde tekstene levende lenger enn kortere passasjer. Dette er en litterær trend innen norsk samtidslitteratur. Jeg undrer meg av og til på om dagens forfattere i Norge har en agenda utenom det å forsøke seg på en underholdende historie. Det blir oftest med forsøket. Dette gjelder også Ari Behn.

Dessverre er det få av fortellingene fra Talent for lykke som virker heltstøpte og ferdige. Jeg sitter igjen med følelsen at noen av tekstene kan ha vært kladder fra utgivelsen av Trist som faen. Disse forblir kladder. Andre er kortere repriser fra Afrika, Las Vegas og småsteder i Norge. Alt blir nesten som tidligere. Men Talent for lykke har verken stemningen eller den litterære nerven som Trist som faen hadde i seg. Teksten i Talent for lykke virker mer kalkulert enn de til tider lekne tekstene som han debuterte med. Hadde Talent for lykke vært en debutsamling, så hadde jeg sagt at dette er noe som forfatteren kan bygge på videre i sitt forfatterskap. Når det nå er snakk om en bok nummer fem så håper jeg for Ari Behn sin del at han klarer å heve seg flere hakk til neste gang. Såpass kan man forvente seg av en forholdsvis etablert forfatter. Dette blir en etappebok som man fort glemmer. Man har lest dette før. Boken er helt på det jevne.

Kan jeg ta så feil?
Talent for lykke har fått gode kritikker. En forfatterkollega har gitt ham en sekser i VG. Fedrelandsvennen, Tønsberg Blad og Bergensavisen har gitt ham en femmer. Dagbladet roser ham i sky. Jeg stiller meg noe skeptisk til deres blendende kritikk og anbefaler dem til å ta en kikk på annen kortprosa som blir utgitt i Norge. Denne korprosafloraen er svært rik. Blant annet kan de ta en titt på disse artiklene hvor jeg roser og riser norske bidrag til norsk prosaflora: Anleggsprosa av Tina Åmodt, Debutantkveldoversikt, Lesestatus2010, Synsesjølmeldinga2009. Kan jeg ta så feil?

Inntil videre setter jeg punktum for denne artikkelen og ser fram til mer litteratur fra Ari Behn. Om det er tilbakekomsten til Kolon som har gjort at tekstene til Ari Behn er strammet inn, vet ikke jeg. Men jeg gleder meg til neste utgivelse i håp om at hans talent endelig skal bli forløst. Du kan lese utdrag fra boken på hjemmesiden til Kolon Forlag. I likhet med Trist som faen er det Ari Behn selv som leser boken i lydbokversjonen. Kanskje det kan være noe? Jeg gleder meg til å lytte for å se om tekstene får en ny dimensjon i lydbokversjon.

Omslagsbildet av Talent for lykke er hentet fra Kolon forlag.

#bokhelgen 40 - hva leser du denne helgen?

#bokhelgen 40: Leser 125:125

Sammen med min sønn på snart tre år skal jeg lese Elias - Fiskekonkurransen av Filmkameratene og Olav Asland. I tillegg er ventetiden over. Lydboken med Monstrene i Dunderly har kommet til Kristiansand. Av fem cder begynner vi cd 1 denne helgen.


Omslagsbildet av Elias - Fiskekonkurransen er hentet fra Cappelen Damm.

torsdag 6. oktober 2011

Tomas Tranströmer er tildelt Nobel litteraturpris 2011

Lyrikeren Tomas Gösta Tranströmer er tildelt Nobel litteraturpris 2011.

Tomas Tranströmer er oversatt til flere språk, derav engelsk, dansk og tysk. På norsk har lyrikeren og litteraturformidleren Jan Erik Vold ved to utgivelser gjendiktet Tomas Tranströmer sine dikt. I 1996 kom Tomas Tranströmer - samlede dikt. I Px3 presenterer han Alf Prøysen, Wallace Stevens og Tomas Tranströmer.

Tomas Tranströmer - samlede dikt
er å finne i sin helhet på Bokhylla.no. Søk på "Tomas Tranströmer" og du har en fortreffelig lyrikkaften foran deg. Bøkene kan du få tak i fysisk utgave ved å henvende deg ved din nærmeste bokhandel eller låne de på biblioteket. Ellers kan jeg anbefale deg å høre Tomas Tranströmer lese et utdrag av sine egne dikt. Lydboken Tomas Tranströmer läser innholder 82 dikt fra perioden 1954-1996. Ønsker du musikk akkompagnert til dikt hans opplesning. Da anbefaler jeg deg å gå til anskaffelse av Klangen säger att friheten finns.

Ditt favorittdikt av Tomas Tranströmer


I forbindelse med en artikkel om Tomas Tranströmers samlede dikt på norsk, delte Tom Egil Hverven et av sine favorittdikt "Posteringen".

Det er utrolig vanskelig å finne et dikt som jeg kan kalle for mitt favorittdikt. Man kan finne et dikt til en hver andledning. Jeg har bladd litt i bøkene og har funnet et som sier noe om hvor jeg er i dag. Mitt favorittdikt av Tomas Tranströmer i disse høstdagene er dette:

Værtavle

Oktoberhavet blinker kaldt
med sin ryggfinne av hildringer.

Det er ingenting som lenger husker
regattaenes hvite svimmelhet.

Et skimmer av rav over husene.
Og alle lyder i langsom flukt.

Et hundebjeffs hieroglyf
står malt i luften over haven

der den gule frukten overlister
treet og lar seg falle.

Diktet er hentet fra diktsamlingen Hemligheter på vägen (1958). Gjendiktningen er ved Jan Erik Vold.

Hva er ditt favorittdikt av Tomas Tranströmer? Del ditt favorittdikt i kommentarfeltet og delta i en konkurransen om å motta en bokpakke.

Omslaget til Klangen säger att friheten finns er hentet fra Capris.no.

Følg utdelingen av Nobelprisen i litteratur direkte!

Kl. 12:55 skjer det som mange litteraturmennesker venter på.

Nå er det tid for utdelingen av Nobelprisen i litteratur 2011. Via Svt.se kan du følge denne happeningen som alle bokelskere diskuterer fram og tilbake før og etter en utdeling.

Mitt tips er at årets pris går til lyrikeren og psykologen Tomas Gösta Tranströmer for sitt forfatterskap.

Her ser du overføringen direkte: Nobelpriset 2011 - Litteraturpristagaren tillkännages

Film fra sør festivalen, 6. - 16. oktober 2011

I perioden 6. - 16. oktober vil rundt 100 filmer fra Asia, Afrika og Latin-Amerika bli vist i Oslo. Det er nemlig klart for Film fra Sør festivalen 2011.


Litteratur på filmfestivalen

Programmet har en egen rubrikk for litteratur og film på festivalen. De viser blant annet en dokumentar om Amos Oz og en om japansk poesi. Ellers finner du den argentinske cowboyfilmen Aballay som bygger på en fortelling av Antonie De Benedetto. Den indiske filmen 7 Sins Forgiven, er en Bollywood-adaptsjon av novellen Susannas syv ektemenn av Ruskin Bond.

Al-Halqa - In the Storyteller's Circle er en dokumentar om fortellerkunsten. Fortellertradisjonen holdes i hevd med Tinga Tinga-fortellinger fra Afrika. I Faith without Fear følger vi den canadiske forfatteren og samfunnsdebattanten Irshad Manji i hennes undersøkelse av islams posisjon i vår tid. José Martí: The Eye of the Canary handler om Cubas dikter og nasjonalhelt José Martí.

Mer om filmfestivalen og programmet finner du på hjemmesiden til Film fra sør. Rull film i litteraturens ånd!

Design av Film fra sør 2011 er ved Eiliv Gunleiksrud.

onsdag 5. oktober 2011

Mens vi venter på Monstrene i Dunderly

Denne uken har vi med spente steg nærmet oss postkassen. Jeg har blitt lovet et lytteeksemplar av Monstrene i Dunderly.

Forfatteren Endre Lund Eriksen, bedre kjent som formskaperen av Pitbull-Terje har sammen med illustratøren Endre Skandfer skapt nye figurer i et helt nytt litterært univers.

Mens vi venter på Monstrene i Dunderly deltar vi i Lydbokforlagets konkurranse om Muffe av Arne Garvang. Konkurransen er i forbindelse med den nye lydboken Muffe 4 - Djevel i forkledning. Premien for de som svarer riktig på et spørsmål på Lydbokforlagets hjemmeside er Muffe 4. Som i de foregående bøkene om Muffe er det Arne Garvang som leser lydbokversjonen.

Mens vi venter på Monstrene i Dunderly leser vi mer om Monstrene i Dunderly.

Mens vi venter på Monstrene i Dunderly leser vi videre i katalogen for årets utgivelser på Lydbokforlaget.

Omslagsbildet av Muffe 4 er hentet fra Lydbokforlaget

tirsdag 4. oktober 2011

#bokhelgen 39 - hva leste du denne helgen?

En anonym la igjen en kommentar på #bokhelgen 39. Vedkommende leser romanen Mesteren av Colim Tóibín. Les mer om Colim Tóibín på hjemmesiden til Audiatur bokhandel.

Etter at jeg hadde lagt ut artikkelen om hva jeg skulle lese i helgen, dukket det opp en diktsamling i postkassen min. Den hesten er av snø er skrevet av debutanten Juliane Rui. Den har en litterær nerve som ikke gir meg fred. Det er et godt tegn. Noen flere gjennomlesninger vil vise om Det norske Samlaget har gitt ut en god diktsamling eller ei.

Omslagsbildet av Mesteren er hentet fra Tiden Norsk Forlag.